Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το πρώτο εισιτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων όπου το απόγευμα τον υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Με την ευκαιρία της απόδοσης του Αρχαιολογικού Μουσείου και της λειτουργίας του από αύριο Σάββατο για το κοινό, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα. Το Σαββατοκύριακο η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό 8 το πρωί με 5 το απόγευμα.
Στο Μουσείο ήταν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ και οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Μανούσος Βολουδάκης, Βασίλης Διγαλάκης. Ακόμη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος και αυτοδιοικητικοί.
Την ξενάγηση έκαναν η υπουργός Πολιτισμού και η έφορος αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου. Ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε πολλή ώρα σε κάθε τομέα ζητώντας διαρκώς πληροφορίες για κάθε έκθεμα. Κατόπιν, στο αμφιθέατρο του μουσείου άκουσε τον αρχιτέκτονα του κτιρίου Θεοφάνη Μπομπότη να παρουσιάζει το οικοδόμημα. Με τη μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής να είναι υπό επεξεργασία, το εν λόγω τμήμα της συνοικίας της Χαλέπας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επίκεντρο αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Ο αρχιτέκτονας έδωσε μεγάλη σημασία στην αναγνωρισιμότητα, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο και μάλιστα πολιτιστικό. Μέσα από τη σύνθεση και τη μορφή των όγκων, καθώς και την υφή και το χρώμα των υλικών επικάλυψης, δημιουργήθηκε ένα κέλυφος διακριτό, με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα σύγχρονο κτίριο που εκφράζει την εποχή στην οποία σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει προηγούμενους πολιτισμούς. Εκτός από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους, διαθέτει συνεδριακό κέντρο, χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως επίσης και αναψυκτήριο.
«Σημασία έχει η διαχρονικότητα. Το αληθινό αντέχει στο χρόνο» είπε προσερχόμενος στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων ο Θεοφάνης Μπομποτης. Το κτίριο του μουσείου χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της αλλά συγχρόνως και για μια βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο.
Το εντυπωσιακό κτήριο έχει συνολικό εμβαδό 6.000 τ.μ. και φιλοξενεί περί τις 3.500 αρχαία αντικείμενα που φωτίζουν τον θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό του νησιού. Από αυτά. 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά.
Εντυπωσιακά είναι και τα αντικείμενα της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στο σύνολό της (1.062 αντικείμενα).
Η συνολική έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει την πορεία μέσα στο χρόνο. Διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Στην πρώτη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου των Χανίων. Στη δεύτερη, ψηφιακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα από την πορεία των ανασκαφών, εισάγουν τον επισκέπτη στο νέο μουσείο.
Ακολουθούν θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην προϊστορική και ιστορική περίοδο όπου παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα όψιμα ρωμαϊκά. Η πρώτη γνωριμία με την ιστορία ξεκινά από τη Γαύδο, στην οποία εντοπίσθηκε κατοίκηση κατά την παλαιολιθική εποχή.
Στις επιμέρους ενότητες παρουσιάζονται η κοινωνική και διοικητική οργάνωση, η θρησκεία και τα ταφικά έθιμα, το εμπόριο, ο πόλεμος, οι ασχολίες των κατοίκων και τα εργαλεία τους αλλά και η καθημερινή ζωή στο σπίτι. Όπως τα διάφορα σκεύη, ακόμη και τα έπιπλα του σπιτιού, τα μέσα που σχετίζονταν με τις ασχολίες των γυναικών -κυρίως την υφαντική- ή βεβαίως και τον καλλωπισμό τους.
Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης - ΕΣΠΑ 2007-2013. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκαν με 3.300.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Περιφέρειας Κρήτης.