Απέχοντας πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες και έχοντας το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων.
Ακολουθούν το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και το Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων) και η Ενωμένη Αριστερά με δύο έδρες (0,87%).
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες --20 λιγότερες απ'' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011--, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας στις εκλογές της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, όλα δείχνουν ότι όχι μόνον η χώρα αποτινάσσει πλέον το σύστημα του δικομματισμού, που επί 35 από τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης, δέσποζε στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας, αλλά και εισέρχεται στην εποχή της ρευστότητας και των κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς με βάση το σύνολο των καταμετρημένων ψηφοδελτίων κανένα κόμμα, ούτε και το πρώτο—το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κατορθώνει να συγκεντρώσει την απαραίτητη αυτοδυναμία.
Σημειώνεται ότι για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο ένα κόμμα, πρέπει να έχει 176 έδρες.
Το αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ +Θιουδαδάνος, η PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.
Σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς, η κατάσταση φαντάζει περίπλοκη, απαιτώντας είτε τη συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε μία 'Μεγάλη Συμμαχία' PP και PSOE, που κύκλοι από τα δύο κόμματα, με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πριν τα αποτελέσματα και μετά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση το αποκλείουν —τηρώντας όμως στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και φυσικά συνεδριάσουν τα σχετικά όργανα των κομμάτων.
Σημαντική πάντως κρίνεται η απόδοση του συνεργαζόμενου με το Podemos σχηματισμού Comu' Podem στην Καταλονία, το οποίο συγκέντρωσε 22,76%, καθώς το ζήτημα της ανεξαρτησίας της, ή μη, κι η σχέση της με το Ισπανικό κράτος απετέλεσε ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών.
M. Rajoy: Θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).
"Θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση και πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση", δήλωσε.
Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Rajoy είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.
"Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες", είπε.
"Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις" τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, και "έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
- Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόϊ, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές
- Αλ. Τσίπρας: Ανοικτή η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας στην Ισπανία