Τα νέα ευρήματα έρευνας που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με τη λοίμωξη του κορονοϊού μπορούν να προσβληθούν ξανά και να νοσήσουν ξανά μετά από 16 ή 17 μήνες, αποδεικνύουν ότι η απόκτηση της φυσικής ανοσίας δεν μας καθιστά άτρωτους στη λοίμωξη covid και πως η φυσική νόσηση δεν αποτελεί υποκατάστατο του εμβολιασμού. Παράλληλα, μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από τον στόχο για χτίσιμο του τείχους ανοσίας και μάλιστα στην πιο κρίσιμη συγκυρία, καθώς αρχίζει να χειμωνιάζει.
Έτσι λοιπόν το επιχείρημα «θα κολλήσω τη λοίμωξη και θα αποκτήσω κατ' αυτόν τον τρόπο αντισώματα» εκτός του ότι ενέχει κινδύνους βαριάς νόσησης, ιδιαίτερα στις άνω των 60 ετών ηλικίες, αλλά όπως έχουμε δει προσφάτως και σε πολύ νεαρότερα άτομα, και εκτός του συνδρόμου long covid, το οποίο απειλεί και ενήλικες αλλά και παιδιά, παρουσιάζει τώρα και ένα επιπλέον μειονέκτημα ότι δεν μας προφυλάσσει από τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης.
Είναι το περίφημο «ντόμινο» φαινόμενο, όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, το οποίο ουσιαστικά καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό ακόμα περισσότερων ανθρώπων προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα «αξιοπρεπές» τείχος ανοσίας που θα βοηθήσει να γίνει η νόσος ενδημική.
Το ζητούμενο δηλαδή είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πάνω και από το 85% του πληθυσμού που θα περιορίσει δραστικά τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ώστε τα κρούσματα να είναι λίγα, οι βαριές νοσηλείες να είναι λίγες και οι θάνατοι ελάχιστοι.
Την καλύτερη προστασία με τον πιο ικανοποιητικό τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων φαίνεται να παρουσιάζουν οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει και μία δόση εμβολίου, όπως αναφέρει η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.
Το δίλημμα «εμβόλιο ή νόσηση» που ήταν έωλο και στο παρελθόν παραμένει έωλο και τώρα κάτω από το φως των νέων δεδομένων με τους ανεμβολίαστους ανθρώπους να αποτελούν εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων, τη μετάλλαξη Δέλτα plus να εμφανίζεται κατά 15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα - όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - και το πρώτο της κρούσμα εκτός Μ. Βρετανίας να έχει καταγραφεί σε ένα παιδί στο Ισραήλ, ενώ είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Στο μεταξύ τα μηνύματα που μας έρχονται από το εξωτερικό είναι δυσοίωνα με μεσοσταθμικά στις ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα να παρουσιάζουν αύξηση κατά 7% και οι θάνατοι αύξηση κατά 4% ενώ μεμονωμένα η Αγγλία και η Ρωσία να καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων πάνω από 15%.
Η Λετονία γίνεται η πρώτη χώρα που θα μπει σε lockdown για ένα μήνα σε αυτό το στάδιο της πανδημίας ενώ όπως ανέφερε και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εμβολιασμού, η Ρουμανία και η Ρωσία, δύο χώρες που έχουν αμφότερες χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 34 % καταγραφούν καθημερινά εκατοντάδες θανάτους.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε χώρες της γηραιάς Ηπείρου, στη βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν ξαναρχίσει οι μετατροπές κλινών από άλλες κλινικές σε κλίνες ΜΕΘ covid και οι διασωληνώσεις ασθενών εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ώστε να μεταφερθούν εντός 24ώρου ή 48ώρου σε κρεβάτι εντατικής που θα βρεθεί σε κάποιο νοσοκομείο όμορων περιοχών.
Τα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη βόρειο Ελλάδα παρουσιάζουν πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ covid από 90-100% ενώ συνεχίζουμε να χάνουμε νεότερους σε ηλικία ασθενείς με τον τελευταίο θάνατο να αφορά κάτοικο των Σερρών που είχε αρνηθεί με ενυπόγραφη δήλωση του τη διασωλήνωση σε περίπτωση νοσηλείας.
Την επιτροπή εμπειρογνωμόνων προβληματίζουν οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον γάμο στην περιοχή της Νάουσας από τον οποίο προέκυψαν 350 νέες μολύνσεις και οι ψυχαγωγικές – πολιτιστικές δραστηριότητες όπως είναι οι συναυλίες στις οποίες η προσέλευση του κόσμου είναι αθρόα και γίνονται σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Ένα ακόμα σημείο προβληματισμού είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους παιδικούς σταθμούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τους παιδότοπους όπου μελετάται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid τεστ την εβδομάδα αντί για ένα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής να φτάσει το μήνυμα του εμβολιασμού στους επιφυλακτικούς και τους διστακτικούς πολίτες με κάθε τρόπο, κάτι που ασπάζεται και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μία νέα κινητή μονάδα θα ενισχύσει την προσπάθεια εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη «παρκάροντας» στη Νέα παραλία.
Στόχος να ξεκολλήσουμε από τους περίπου 5.000 ημερησίως εμβολιασμούς πρώτης δόσης που γίνονται καθημερινά και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες άνω των 60 ετών αλλά και σε νεότερης ηλικίας άτομα καθώς έχει αυξηθεί ο φόρος ανθρώπινων ζωών τις τελευταίες εβδομάδες σε νέους που χάνουν τη μάχη, με τους επιστήμονες να παραμένουν σκεπτικοί για την εξέλιξη της δράσης των κινητών συνεργείων εμβολιασμού στη βόρειο Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της δράσης αφορούν τη 3η αναμνηστική δόση.