Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, μετά τον χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αναδεικνύουν οι New York Times.
Ειδικότερα, το άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας, σημειώνει ότι οι έλληνες αρχαιολόγοι καθυστερούν μια επένδυση άνω των 612 εκατομμυρίων που προσφέρει μια κινεζική εταιρεία για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού του Πειραιά, στα πλαίσια του προγράμματος «Μία ζώνη, ένας δρόμος» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η κινεζική εταιρεία Cosco, όπως και η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, αναμένουν από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά να ανακοινώσει αν θα αποδεχθεί την πρόταση του ΚΑΣ, πλήρως, εν μέρει ή αν θα την απορρίψει, επισημαίνει το άρθρο, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασης της υπουργού θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε διπλωματική διαμάχη με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της, σε μια περίοδο που η χώρα έχει ιδιαίτερη ανάγκη επενδύσεις από το εξωτερικό.
Το άρθρο επισημαίνει ακόμα ότι ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) έχει εκφράσει την επιθυμία του να σεβαστεί την ιστορικότητα του χώρου και να προστατεύσει τις αρχαιότητες, στα πλαίσια της συμφωνίας που επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο - το οποίο περιλάμβανε και ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των αρχαίων τειχών του Πειραιά.
Στη βάση αυτή, ο αρθρογράφος διερωτάται ποιος ο λόγος να ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και αν ήταν τόσο σημαντικό σύμφωνα με τους αρχαιολόγους γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα.
Η υπόθεση έχει και πολιτική χροιά, εξηγεί και προσθέτει πως ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πειραιά, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως επικριτή των κινεζικών επενδύσεων θα προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους που τις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.
Παρόλα αυτά ο Ν. Μπελαβίλας είναι προσεκτικός, συνεχίζει το δημοσίευμα, δηλώνει πως υποστηρίζει την κινεζική επένδυση αλλά χαιρετίζει παράλληλα την πρόταση του ΚΑΣ ως «εφαρμογή του νόμου». «Όταν οι επενδυτές δεν έχουν νοοτροπία κατακτητών ή αποικιοκρατών όλα μπορεί να γίνουν», είπε σε ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία απέδωσε στο ΚΑΣ «ιδεολογικές αγκυλώσεις», υποστηρίζοντας ότι αυτές «υπονομεύουν τις αναπτυξιακές υποδομές στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», γράφουν οι Times, επισημαίνοντας ότι δήμαρχος, Γιάννης Μόραλης, δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσει η απόφαση τη ζωή και τις επιχειρήσεις της πόλης.
Τέλος, το άρθρο υπενθυμίζει τη στάση που έχει κρατήσει ο Αλ. Τσίπρας απέναντι στην επένδυση της Cosco, ο οποίος πριν έρθει στην εξουσία το 2015 ήταν αντίθετος αλλά στη συνέχεια, υπό την πίεση των δανειστών της Ελλάδας, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, παραχωρώντας το πλειοψηφικό ποσοστό του λιμανιού στους Κινέζους τον Αύγουστο του 2016.
Η κινεζική εταιρεία Cosco δηλώνει ότι οι επενδύσεις της, σχεδόν εδώ και δέκα χρόνια, έχουν ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα ακόμα 10.000. Σχεδόν δυο μήνες μετά την πρόταση του ΚΑΣ, η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αποφασίσει, συνδέοντας το «δράμα» σχετικά με την εξέλιξη του Πειραιά με τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής και τις ευρωεκλογές, καταλήγει ο αρθρογράφος. Με τον τρόπο αυτό, τονίζει, επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύσει στους ψηφοφόρους του πως καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες με αυτά.