Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump έδωσε στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα χθες, στο οποίο περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), μιας φιλόδοξης και αμφιλεγόμενης συμφωνίας διεθνούς εμπορίου.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, η απόσυρση από την εμπορική συμφωνία των 12 χωρών αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του Trump, ο οποίος την αποκάλεσε "καταστροφική" για τους αμερικανούς εργαζόμενους.
Ήδη την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ο Trump θα καταθέσει σχετική επιστολή για υπαναχώρηση από τη συμφωνία. Ο Τραμπ πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. «Ατζέντα μου είναι να ακολουθήσω μια πολύ απλή αρχή» δήλωσε ακόμη.
Ο Trump είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα, το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα.
Ιαπωνία: Η συμφωνία TPP "δεν θα έχει κανένα νόημα" χωρίς την Αμερική
Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe.
Ο Abe, που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των συμμετεχόντων στη συμφωνία χωρών στη Λίμα το Σάββατο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στη σύνοδο που πρότεινε την εφαρμογή της συμφωνίας Trans-Pacific χωρίς τις ΗΠΑ, είπε ο Abe σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες. "Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ", δήλωσε.
Εκτός από τις οικονομικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η ΤΡΡ έχει υπογραφεί από τις χώρες της μελλοντικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Μαζί, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Την ΤΡΡ δεν έχει υπογράψει η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - η Συμφωνία του Ειρηνικού είχε ως στόχο και ως αντίβαρο στη Λαϊκή Δημοκρατία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ