Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν χθες το 1 εκατ., με τον πρώτο σημαντικό στόχο να επιτυγχάνεται. Μετά τους ηλικιωμένους παίρνουν σειρά οι ομάδες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, με το πρόγραμμα προτεραιοποίησης να υλοποιείται σταδιακά και το τείχος ανοσίας να χτίζεται μέρα με τη μέρα στη χώρα μας.
Με αυτά τα δεδομένα, το Liberal.gr έθεσε στον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το εξής ερώτημα: Αν και ποια θα ήταν τα οφέλη στην περίπτωση που, μετά και τις ευπαθείς ομάδες, δινόταν προτεραιότητα στις ομάδες εργαζομένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υψηλού συγχρωτισμού».
Αυτοί οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000-1 εκατ. Είναι κυρίως όσοι έχουν να κάνουν με επαγγέλματα διανομών (courier, delivery κλπ.), μεταφορών (οδηγοί, πιλότοι κ.α.), εκπαίδευσης (το σύνολο των εκπαιδευτικών), εστίασης, κοινωνικής μέριμνας, υπηρεσιών και, φυσικά, τουρισμού.
Οι εργαζόμενοι με περισσότερες από 25 ενεργές επαφές την ημέρα
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αυτοί οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 800.000, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, όπως π.χ. στον τουρισμό και την εστίαση.
Στα μοντέλα προβλέψεων υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος ενεργών επαφών ενός ατόμου γίνεται με 12-13 διαφορετικούς ανθρώπους την ημέρα. Έτσι υπολογίζεται και η διασπορά του ιού, στην περίπτωση νόσησης.
Υψηλού συγχρωτισμού επαγγέλματα θεωρούνται όσα ξεπερνούν τις 25 ενεργές επαφές την ημέρα. Σε κάποια επαγγέλματα, μάλιστα, οι επαφές είναι εκατοντάδες, με τον κίνδυνο διασποράς να πολλαπλασιάζεται αναλόγως.
Ο κ. Σαρηγιάννης, με τον συνεργάτη του, Σπύρο Καρακίτσιο (δρ. εφαρμοσμένης βιολογίας, κάτοχος του Πανευρωπαϊκού Βραβείου CEFIC-LRI – Long-Range Research Initiative Award το 2017), προσομοίωσαν στο γνωστό υπολογιστικό μοντέλο διαχείρισης κινδύνου για τον κορονοϊό αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο, δηλαδή τους εργαζόμενους υψηλού συγχρωτισμού.
Τα μεγάλα κέρδη
Τα οφέλη μοιάζουν εντυπωσιακά, με τις καμπύλες στα διαγράμματα να διαφοροποιούνται προς το καλύτερο.
Συγκεκριμένα, όπως αναλύουν οι δυο επιστήμονες με βάση τις προσομοιώσεις, στο βασικό σενάριο ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου είναι 351.000, και ο μέγιστος αριθμός στην πορεία του 3ου κύματος σε κλίνες ΜΕΘ είναι 665. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί, όμως, στο σενάριο όπου θεωρητικά θα γινόταν προτεραιοποίηση στις ομάδες υψηλού συγχρωτισμού είναι 256.000 κρούσματα (αντί 351.000) και 497 διασωληνωμένοι (αντί 665), όπως φαίνεται από τα δυο σχετικά διαγράμματα στο μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη, που μπορείτε να δείτε:
Εν ολίγοις με αυτή τη στόχευση τα κρούσματα μειώνονται κατά περίπου 100.000 και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ κατά 168 στο πικ των εισαγωγών! Ειδικά, το στοιχείο που αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείες καταδεικνύει τα μεγάλα κέρδη όσον αφορά τις επιβαρύνσεις στο Σύστημα Υγείας, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.
Αυτό σημαίνει ότι αν μετά τις ευπαθείς ομάδες δοθεί προτεραιοποίηση στοχευμένα στους 800.000 εργαζόμενους υψηλού συγχρωτισμού, τότε η αποκλιμάκωση θα είναι ταχεία, κάτι που θα ανοίξει ευκολότερα το δρόμο για μια πιο «ζωντανή» από κάθε άποψη οικονομία, με τα μεγαλύτερα οφέλη στην τουριστική περίοδο αυτού του καλοκαιριού:
- Με αποσυμπιεσμένες πια τις ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας
- Μείωση κρουσμάτων και θανάτων
- Διευκόλυνση για το άνοιγμα της οικονομίας
- Κι εμβολιασμένους όσους απασχολούνται έμμεσα ή άμεσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Τα οφέλη από μια τέτοια στόχευση θα είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία, τον τουρισμό και το τείχος ανοσίας, όπως αποδεικνύει και το μοντέλο πρόβλεψης του κ. Σαρηγιάννη. Ειδικά από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα οι εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.