Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τις 195 χώρες που εκπροσωπούνται στο Παρίσι να κάνουν "το αποφασιστικό βήμα" υιοθετώντας στη διάρκεια της ημέρας τη συμφωνία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το σχέδιο τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθεί στη διάρκεια μιας συνόδου σε ολομέλεια στις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 15:45 (16:45 ώρα Ελλάδας), όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία της COP21.
"Προκειμένου να δοθεί αρκετός χρόνος για την εξέταση του προσχεδίου, η Επιτροπή του Παρισιού θα συνέλθει στις 17:30" στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, ανέφερε η προεδρία της διάσκεψης, που ελπίζει ότι το κείμενο θα εγκριθεί στη διάρκεια της ημέρας.
Κάνοντας λόγο από το βήμα της COP21 για μια "μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα", ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενεργήσουν ώστε "η 12η Δεκεμβρίου να είναι μια μέρα όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα". "Η Γαλλία σας ζητά, η Γαλλία σας ικετεύει να εγκρίνετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία της ιστορίας μας", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες "να τελειώσουν τη δουλειά", εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
"Το τέλος είναι κοντά. Ας τελειώσουμε τώρα τη δουλειά. Ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη σοφία σας", είπε ο Μπαν.
"Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, σε μία σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων. Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.
Το σχέδιο "επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.
Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι "δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του, η οποία προκάλεσε ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων από τους αντιπροσώπους οι οποίοι στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Φαμπιούς, πολύ συγκινημένος, στεκόταν όρθιος στο βήμα, με το χέρι στο μέρος της καρδιάς.
Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα "θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο", είπε ακόμη ο Φαμπιούς.
Τα "100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020", οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και "ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025", είπε.
Για σκληρές διαπραγματεύσεις στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε άρθρο του στην εφημερίδα "Το Χωνί της Κυριακής".
Όπως τονίζει, η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα και την οικονομία και δεν πρέπει να υποταχθεί στις μικροπολιτικές συγκρούσεις μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. "Την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης", προσθέτει, "ήταν παρόντες όλοι οι ηγέτες του πλανήτη και για πρώτη φορά ήταν ομόφωνη η παραδοχή ότι η συνεχιζόμενη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου αλλάζει το κλίμα και απειλεί με ανυπολόγιστες καταστροφές. Νησιωτικές χώρες απειλούνται με εξαφάνιση. Αλλες, φτωχές χώρες, θα χάσουν, λόγω λειψυδρίας την παραγωγή τροφίμων και απειλούνται με εξαθλίωση. Μέχρι και 200 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Η Ελλάδα, με αρκετά από τα ωραιότερα νησιά του πλανήτη, θα πληρώσει βαρύ τίμημα: 700 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος, μέχρι το 2100, ποσό διπλάσιο από το σημερινό χρέος της χώρας. Δεν πρόκειται για κινδυνολογίες φανατικών οικολόγων. Είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Με τη σημερινή καύση ορυκτών καυσίμων, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές".
Ο κ. Τσιρώνης υπογραμμίζει στο ίδιο άρθρο ότι αν επιτευχθεί συμφωνία και η αύξηση δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, το κόστος για την Ελλάδα θα μειωθεί στα 400 δισ. ευρώ, αλλά για κάποιες νησιωτικές χώρες οι επιπτώσεις θα είναι πιο δραματικές. Ετσι, δίνεται σκληρή μάχη για μια συμφωνία που να εξασφαλίζει αύξηση μικρότερη του 1,5 βαθμού.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ