Ο χάρτης της κοινής ελληνογαλλικής άσκησης - Πού κινήθηκαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη

Ο χάρτης της κοινής ελληνογαλλικής άσκησης - Πού κινήθηκαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε σήμερα το Παρίσι, καθώς ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα και δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στην περιοχή με τέσσερις ελληνικές φρεγάτες. 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. 

 







Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE». 

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

 






Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη Rafale προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα. Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Αναμένονται τις πρωινές ώρες και θα παραμείνουν εκεί «μερικές ημέρες», διευκρίνισε.

Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η ελληνογαλλική άσκηση έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος Μακρόν χθες το βράδυ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα.



«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Σημειώνεται πως στην κοινή άσκηση συμμετείχε σήμερα η φρεγάτα «Λήμνος» κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της

Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από την Τουρκία και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με τη τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρεις, αρμόδιες πηγές  σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα 'Λήμνος'», η φωτογραφία από τη σημερινή συμμετοχή του πλοίου στην κοινή  ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις».