Για τη Γλασκώβη αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει μέρος και να μιλήσει στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μεταξύ σημαντικών ηγετών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη (COP26) όπως ο Τζο Μπάιντεν, η 'Αγγελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, και ο Τζάστιν Πιέρ Τζέιμς Τριντό.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία, σχέδια στα οποία επενδύει πολλά η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα θα τονίσει τους στόχους απολιγνιτοποίησης, τη μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα, τα «πράσινα» νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζουμε εκεί, την πρωτοβουλία για «πράσινη» ναυτιλία και την προστασία των οικοσυστημάτων καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός προωθεί τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την ανατολική Ασία μέσω της εγκατάστασης ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων (data cable) προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο, γνωστό ως EMC, που προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος από τον Κυριάκο Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία στις αρχές της εβδομάδας.
Εάν το συγκεκριμένο project πάρει «σάρκα και οστά», θα αναβαθμίσει ριζικά τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας και ιδιαίτερα σημαντικής αγοράς data. Αφενός θα τη μετατρέψει σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και αφετέρου θα κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της υποδοχής, αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας, την καλλιέργεια ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών και νεοφυών επιχειρήσεων που θα παράγουν άυλο πλούτο και την προσέλκυση εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης.
Τέλος, στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα.
Διαβάστε ακόμα: