Έντονη κριτική άσκησε ο ηγέτης των γερμανών Φιλελευθέρων στον Wolfgang Schaeuble για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αρκετά σκληρός απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για τη μη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Εξέφρασε, παράλληλα, τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα ευοδωθεί η προσπάθεια συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα», με τη συμμετοχή του FDP και τω Πρασίνων, εξαιτίας των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στα δύο κόμματα.
«Ο κ. Schaeuble δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θυμηθείτε απλώς το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε να δοθεί», δήλωσε ο Christian Lindner σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε το αίτημά του για δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία χωρών και την αποχώρησή τους από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται ότι θα φεύγουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο και το κόμμα του να διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών, ως προϋπόθεση για να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση της Angela Merkel, ο Lindner είπε: «Για εμάς, η αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από το να υπάρξει νέος υπουργός. Δεν έχει νόημα να συζητάμε φήμες γύρω από πρόσωπα και θέσεις όσο δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι πολιτική θέλουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Lindner απέκλεισε επιπλέον δανεισμό της Γερμανίας για να καλυφθεί το κόστος της μείωσης των φόρων και της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων, που ο ίδιος και το κόμμα του προτείνουν.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο επικεφαλής του FDP τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των αλλοδαπών που γίνονται δεκτοί στη Γερμανία -ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημα του «αδελφού» κόμματος της Merkel, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Επίσης, υποστήριξε την ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει την προσέλκυση πιο ειδικευμένων και καλά εκπαιδευμένων εργαζομένων από τις χώρες του εξωτερικού στη γερμανική αγορά εργασίας.
Photo by Sean Gallup/Getty Images/Ideal Image