Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι «αδημονεί» για μια νέα συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος τόνισε στο μήνυμά του για το νέο έτος ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με τον αμερικανό πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.
«Κι εγώ επίσης αδημονώ να συναντήσω τον πρόεδρο Κιμ, ο οποίος συνειδητοποιεί πολύ καλά ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τρομερό οικονομικό δυναμικό!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.
“Kim Jong Un says North Korea will not make or test nuclear weapons, or give them to others - & he is ready to meet President Trump anytime.” PBS News Hour. I also look forward to meeting with Chairman Kim who realizes so well that North Korea possesses great economic potential!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 1, 2019
Κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνόδου κορυφής του Ιουνίου της περασμένης χρονιάς στη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ επισήμανε στον Κιμ ότι η χώρα του θα γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη εάν απαλλαγεί από τα πυρηνικά της όπλα και απελευθερωθεί κατά συνέπεια από τις διεθνείς κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει ήδη πει ότι ελπίζει να γίνει μια νέα συνάντηση κορυφής στις αρχές της νέας χρονιάς, υπενθύμισε το ενδιαφέρον του για αυτό μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Κιμ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όταν επανέλαβε ότι η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευθεί να μην παράγει, ούτε να δοκιμάζει, νέα πυρηνικά όπλα.
Ο Κιμ εξάλλου επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ ανά πάσα στιγμή, για «να υπάρξουν αποτελέσματα» που προεξόφλησε πως «θα χαιρέτιζε η διεθνής κοινότητα».
Όμως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε στην ίδια ομιλία του ότι ενδέχεται να αλλάξει συμπεριφορά εάν η Ουάσινγκτον διατηρήσει σε ισχύ, παρά τη διπλωματική επαναπροσέγγιση που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τον Ιούνιο, τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του κράτους του.
Από τη σύνοδο της Σιγκαπούρης προέκυψε μια διακήρυξη υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, συνταγμένη ωστόσο με μάλλον ασαφή τρόπο. Έκτοτε, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί και οι δύο πρωτεύουσες δεν μοιάζουν να συμφωνούν για το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η επαγγελία.
Η Ουάσινγκτον αξιώνει «πλήρη και επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και διαμηνύει ότι η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που ασκούν η ίδια και ο ΟΗΕ δεν θα λάβει τέλος πριν αποπερατωθεί. Η Πιονγκγιάνγκ, από την άλλη, ζητεί η Ουάσινγκτον να αρχίσει να αίρει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει και να μην απαιτεί η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς καμία παραχώρηση σε αντάλλαγμα.