Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει και φέτος στο πέτρινο ανοιχτό θέατρο, λίγο διαφορετικό απ' ό,τι το είχαμε συνηθίσει. Προσαρμοσμένο στις συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, έρχεται από τις 30 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου, με 5 μόνο παραστάσεις προσεκτικά διαλεγμένες, ποιοτικές και με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, αναφέρει στο σημείωμά του: «λιγότεροι θεατές θα κάθονται αραιά, οι χώροι θα απολυμαίνονται όπως πρέπει, τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται με μεγάλη σοβαρότητα. Η Άνδρος, λοιπόν, δεν θα στερηθεί το 6ο Φεστιβάλ. Από τις 138 προτάσεις που δεχτήκαμε, οι περισσότερες ήταν αληθινά ενδιαφέρουσες και ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που θεωρούν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ του νησιού μας έναν όμορφο σταθμό στον προγραμματισμό τους. [...] Ας βάλουμε τα δυνατά μας να κυλήσουν όλα ομαλά, ώστε να χαρούμε όσο γίνεται νύχτες με θέατρο και μουσικές στις κερκίδες».
Καλεσμένος του Ανδρέα Ροδίτη και της Ελένης Χρονά στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ON ΕΡΤ», ο Παντελής Βούλγαρης είχε εξομολογηθεί πως η Ανδρος είναι το αγαπημένο νησί τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη.
Οσο για το Φεστιβάλ Ανδρου, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονόςγια την Ελλάδα, ανέφερε:
«Πέρυσι δημιουργήθηκε αυτό το καταπληκτικό θέατρο στην Ανδρο, και τελευταία στιγμή ανέλαβα την επιμέλεια των εκδηλώσεων. Φέτος είναι η 2η χρονιά, πιο φιλόδοξη, με περισσότερη διάρκεια και περισσότερες παραστάσεις. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, κουλοθέατρο… Ιδιαίτερη σημασία έχει για μένα να κάνω ένα αφιέρωμα στον Φελίνι, που τον είχα γνωρίσει και τον θεωρώ μεγάλο δάσκαλο. Θα ήθελα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, να κάνω κάτι, τόσο για τις ταινίες όσο και για τη μουσική του Νίνο Ρότα, με τον οποίο συνεργαζόταν ο Φελίνι».
Αναφερόμενος στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, επισημαίνει ότι η τέχνη «δεν σταματάει ποτέ, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η τέχνη είναι παρηγοριά, είναι συντροφιά. Δεν τη θεωρώ παρηγορητική με την εννοια ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα, τα οποία είναι έντονα και μεγάλα, απλώς η τέχνη είναι μια άλλη περιοχή της φαντασίας μας, του μυαλού μας, που την έχουμε απόλυτη ανάγκη«.
Οσο για τη νέα γενιά Ελλήνων κινηματογραφιστών που αναδύεται παρά την οικονομική κρίση, εκτιμά ότι «είναι ταλαντούχοι, έχουν κάνει πολλές και καλές σπουδές στο εξωτερικό, το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τους βοηθάει πολύ και η σύγχρονη τεχνολογία, που κάνει πιο εύκολες τις συνθήκες της δουλειάς, σε αντίθεση με τους σκηνοθέτες της παλαιότερης γενιάς».
Η έναρξη θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 30 Ιουλίου με «Το Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν
Σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί, μαζί με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, ο Γιώργος Κιμούλης, σε ένα έργο που περιγράφει τη συνάντηση δύο μοναχικών ανθρώπων και απελπισμένων ανθρώπων, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου κυριαρχούσε η διαφθορά και η αυθαιρεσία. Καθισμένοι σε ένα παγκάκι ενός πάρκου, αφήνουν να ξετυλιχθεί ένα λεκτικό παιχνίδι μεταξύ τους, όπου ο καθένας κρύβει από τον άλλο την πραγματική του ταυτότητα.
Στις 4 Αυγούστου και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, η Ανέζα Παπαδοπούλου, στον ρόλο της Γουϊνι, στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ, βρίσκεται σε ένα καμένο λόφο και συνομιλεί ακατάπαυστα με τον εαυτό της, διανύοντας το δύσκολο ταξίδι προς την ανθρώπινη επαφή, μην αφήνοντας την απόγνωση να την καταβάλει. Πάθος για ζωή αναβλύζει από κάθε σκέψη, χειρονομία και ανάσα της. Το βίωμα της καταστροφής, του θανάτου και της απώλειας του αγαπημένου της προσώπου, έρχονται σε αντίθεση με το αίτημα για ανθρώπινη επαφή, τρυφερότητα και συνύπαρξη. Με υλικά της τη μνήμη του έρωτα και την επίγνωση του θανάτου, η Γουίνι επιμένει, συνδέεται με τη σπίθα της ζωής, προσπερνά τους φραγμούς της οδύνης, αποκαλύπτοντας την όψη του αγωνιζόμενου ανθρώπου στην εσχατιά του κόσμου. Μουσική επί σκηνής: Έλλη Ιγγλίζ.
Στις 7 και 8 Αυγούστου το κοινό θα απολαύσει το θέαμα «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικών»
Μια μουσική παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε στον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και επαναλήφθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και άφησε το κοινό άφωνο. Επταμελής ορχήστρα κορυφαίων σολίστ και φωνητικών , υπό την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου σε ένα υπέροχο ταξίδι ήχων, εικόνων, και μοναδικών στιγμών και συναισθημάτων, σε μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.
Η συναυλία του Σαββάτου 8/8 θα μεταδοθεί ζωντανά και από το διαδίκτυο στο κανάλι του Φεστιβάλ Άνδρου στο youtube
Το φεστιβάλ κλείνει με το έργο «Ο Κήπος» του Μπρους Γκους στις 9 Αυγούστου.
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, ο Στέλιος Μάινας, στο ρόλο ενός οικοδόμου και βετεράνου του Βιετνάμ, αναρρώνει μετά από μια εγχείρηση στο γόνατο, μέχρι που ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του μια γυναίκα, που έχει προσληφθεί για να τον φροντίζει. Στο ρόλο της άψογης αυτής επαγγελματίας, η Κάτια Σπερελάκη, η οποία τρέπεται σε φυγή από την άξεστη συμπεριφορά του αρρώστου, ο οποίος στην πορεία αποφασίζει να αλλάξει και να γίνει καλύτερος άνθρωπος και όλα παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή. Δύο μοναχικοί άνθρωποι, προσπαθούν γεφυρώσουν, μέσα από μια μεγάλη διαδρομή, δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, ώστε να βρει ο καθένας τη σωτηρία του.
Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας www.ticketsevices.gr.