«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος, όμως οφείλουμε να τον οδηγήσουμε προς την ορθή κατεύθυνση ώστε να μην αγόμαστε και φερόμαστε από αυτόν. Οδεύουμε ολοταχώς προς την 4η βιομηχανική επανάσταση». Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος, στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου Digital Enterprise Transformation με θέμα σχετικά με τον «μονόδρομο» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ποιοι είναι οι «leaders» που θα οδηγήσουν την κοινωνία και την οικονομία στον δύσκολο αυτόν δρόμο.
«Ο τρόπος που ζούμε, εργαζόμαστε, εκπαιδευόμαστε σταδιακά αλλάζει, όπως στην περίπτωση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες – οι πολίτες κι ιδιαίτερα οι νέοι μας απαιτούν καλύτερες και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες», τόνισε ο υφυπουργός.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί άμεση ανάγκη και προτεραιότητά μας» κάνοντας αναφορά στην ψηφιακή Βίβλο, η οποία περιγράφει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. «Όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται σκέψη, προγραμματισμός και σοβαρότητα. Οφείλουμε να καλύψουμε κενά δεκαετιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η 4η βιομηχανική επανάσταση στην οποία οδεύουμε ολοταχώς θα επιφέρει μια πολύ μεγάλη ανακατανομή θέσεων μεταξύ κρατών».
Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι: «Πρώτον να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών άμεσα και αποτελεσματικά μέσα από ένα ψηφιακό κράτος, δεύτερον να καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους Έλληνες, τρίτον να βοηθήσουμε κάθε ελληνική επιχείρηση για να γίνει ψηφιακή, τέταρτον να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ψηφιακή καινοτομία, πέμπτον να απελευθερώσουμε και να αξιοποιήσουμε την παραγωγική αξία των δεδομένων του Δημοσίου κι έκτο να εντάξουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο του gov.gr κάνοντας λόγο για άλματα που έχουν γίνει στην εφαρμογή των ψηφιακών υπηρεσιών που διατίθενται προς τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση υπηρεσιών του Κτηματολογίου που θα διευκολύνει και τους επαγγελματίες και τους πολίτες, καθώς όλες οι διαδικασίες θα γίνονται στο συμβολαιογραφικό γραφείο.
Καταλήγοντας, μίλησε και για το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τους διαγωνισμούς αναφέροντας ότι «εμείς ως κυβέρνηση οφείλουμε να ορίσουμε το πλαίσιο και τους κανόνες, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή χαραμάδα ότι μπορούν οι διαδικασίες να καθυστερήσουν». Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει σχεδιασμός για στήριξη και ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Στόχος είναι να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις όλων των Ελλήνων, εργαζομένων και επιχειρηματιών».
Τελειώνοντας, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια ψηφιακή κουλτούρα τόσο οι επιχειρήσεις όσο κι ο δημόσιος τομέας. Σε αυτήν τη συγκυρία έχουμε πόρους, άρα για εμάς το στοίχημα είναι τα χρήματα αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν. Να αφήσουμε πίσω τον παλιό μας εαυτό. Τα όσα λέμε, σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε, έχουν τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο, ο οποίος είναι αυτός που θα επιδράσει καταλυτικά για να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε» είπε χαρακτηριστικά.