Τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας της ευθανασίας στη χώρα μας εμφανίζεται να εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Κοντονής.
Συγκεκριμένα, σε απάντησή του προς τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά ο κ. Κοντονής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο νέο Ποινικό Κώδικα, αφού αναφέρεται ότι «Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία».
Και μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να μην ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του, εντούτοις γίνεται σαφές ότι επιχειρεί να ανοίξει τη σχετική συζήτηση, προκειμένου να «ωριμάσει» και εν τέλει να θεσμοθετηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, στην ερώτησή του ο Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για την απουσία συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τα δικαιώματα των ανιάτως πασχόντων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία στην ελληνική έννομη τάξη, με αποτέλεσμα η εξέταση του θέματος να γίνεται με βάση τις συναφείς συνταγματικές διατάξεις, της διατάξεις της Σύμβασης περί Βιοϊατρικής και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Σύμφωνα με τον ίδιο στον Ποινικό Κώδικα γίνεται αναφορά στην «ανθρωποκτονία με συναίνεση ή αλλιώς ανθρωποκτονία με οίκτο», με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στην ερμηνεία της διάταξης καθώς δεν είναι καθαρό αν μιλά για ευθανασία. Καλούσε, δε, τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Γ. Αμυράς: Επιτέλους διάλογος για την ευθανασία
«Έφθασε επιτέλους η ώρα και στην Ελλάδα να ανοίξει μια πολιτισμένη συζήτηση, χωρίς ακρότητες και φασαρία, για τα δικαιώματα των ασθενών και ιδιαιτέρως εκείνων των ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ανίατης αρρώστιας τους, υποφέρουν με πόνους βαρύτατους και διάγουν ένα βίο αβίωτο. Θα έπρεπε κι αυτοί να έχουν την επιλογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης ευθανασίας. Αυτό γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και στον Καναδά», δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς στο περιστύλιο της Βουλής με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε ερώτησή του για την ευθανασία.
Ο υπουργός ενημέρωσε πως το ζήτημα της ευθανασίας στην Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ενόψει του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα και ο ερωτών βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη.
«Πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με τη συμμετοχή των γιατρών που θα έχουν τον πρώτο λόγο, της κοινωνίας και βεβαίως και της Εκκλησίας. Άπαντες είναι καλοδεχούμενοι σε ένα τέτοιο πολιτισμένο διάλογο» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού σε δηλώσεις του στις κάμερες.
Αλέξανδρος Διαμάντης