Οι εμβολιασμοί έχουν προκαλέσει «διεθνή αναστάτωση», ωστόσο, στην Ελλάδα επιτεύχθηκε ο στόχος του Ιανουαρίου, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς χειρισμούς για την προμήθεια των εμβλολίων, ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε ότι «όσο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυστηροποιεί τη στάση της έναντι των φαρμακευτικών εταιριών, ζητώντας να τηρήσουν στο ακέραιο τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, θα έχει την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει, με τρόπο παραγωγικό, να ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ροής των εμβολίων. Τα εμβόλια αποτελούν επίτευγμα της ανθρωπότητας. Ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι κερδοσκοπικό παιχνίδι. Η Ευρώπη, μάλιστα, έχει επενδύσει στην επιστημονική έρευνα για το εμβόλιο. Όσοι υποτιμούν τη δύναμή της, νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα για τη διαδικασία του εμβολιασμού και πώς αυτή προχωρά, μίλησε στο Mega και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωγαντάς επισημαίνοντας ότι η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό γίνεται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού με βάση την οποία, βασικό κριτήριο αποτελεί το ποσοστό θνητότητας σε περίπτωση νόσησης.
Ο υφυπουργός μάλιστα διευκρίνισε ότι όταν ο εμβολιασμός προχωρήσει στον μαζικό πληθυσμό, τότε θα δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.
Ειδικότερα όπως υποστήριξε, «το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού προχωράει πολύ καλά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει 251.000 εμβολιασμοί και τα κλεισμένα ραντεβού ανέρχονται στις 650.000 για άτομα άνω των 80 ετών. Ταυτόχρονα τρέχει ο εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους άνω των 85 και τους υγειονομικούς».
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
«Είναι νωπή η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκέψη», απάντησε ο κ. Λιβάνιος σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκλογών- δεδομένου ότι η μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδεύτηκε από σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 2021, λόγω της εμπειρίας του στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Σχολιάζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Λιβάνιος εκτίμησε ότι «όταν ένας δήμαρχος, της Ορεστιάδας εν προκειμένω, κερδίζει τις εκλογές από τον Α’ γύρο με 50,3% αλλά εντούτοις δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορούσε να εκλέξει δικούς του δημάρχους, επιχείρησε μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων να μπλοκάρει το έργο τους, με αποτέλεσμα τελικά έναν νόμο – έκτρωμα. Ο νέος εκλογικός νόμος, που θα ισχύσει από το 2023, προβλέπει ότι ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης μπορεί να εκλεγεί από τον α’ γύρο με 43%, εκλέγοντας τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Η θητεία γίνεται 5ετής, που είναι χρόνος ικανός για να μελετηθούν και να ωριμάσουν τα σχέδια κάθε αιρετού. Παράλληλα, τίθεται όριο 3% στην εκπροσώπηση στο συμβούλιο. Ποσοστό ευθυγραμμισμένο με εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό τερματίζει την ομηρεία των εκλεγμένων».