Τίτλοι τέλους γράφονται σήμερα για τον Wolfgang Schaeuble στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Μετά από μια οκταετία, ο «κάιζερ» της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας αποχωρεί για να αναλάβει την προεδρία της Βουλής -ένα τιμητικό μεν, αναμφίβολα όμως χαμηλότερης εμβέλειας πόστο.
Ο μακροβιότερος βουλευτής της Bundestag αναμένεται να εκλεγεί και επισήμως αύριο στη νέα του θέση και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Αναμφίβολα, όμως αυτό που θα μείνει ως παρακαταθήκη, εντός και εκτός συνόρων, θα είναι ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισε ο Schaeuble κατά τη δυσκολότερη περίοδο για την οικονομία της Ευρώπης, επιβάλλοντας στην ευρωζώνη μια κατεύθυνση αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας -η οποία του χάρισε πολλούς φίλους, αλλά και εχθρούς.
Με αυτή την ευκαιρία πολλοί γερμανοί αναλυτές προχωρούν σήμερα σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του ως υπουργού Οικονομικών. Στις αναλύσεις αυτές δεσπόζουσα θέση έχει βέβαια ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την ευρωκρίση και την ελληνική κρίση ειδικότερα.
Χαρακτηριστικά, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι μολονότι ο Schaeuble έγινε μισητός σε πολλές χώρες, κατηγορούμενος ότι ως φανατικός λάτρης της λιτότητας επιδείνωσε την κρίση, εντέλει επέφερε με τις πιέσεις που άσκησε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες, με τη σειρά τους, πλέον αποδίδουν καρπούς.
Ο ίδιος, σε συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε χθες στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine εκτίμησε ότι μολονότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τελείως το πρόβλημα, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι δεν θέλησε να επαναλάβει τα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και γι΄αυτό το λόγο, δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, πρόκειται για έναν προφανή υπαινιγμό κατά των Φιλελευθέρων -με τους οποίους διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση η Angela Merkel για τον σχηματισμό κυβέρνησης- και ειδικότερα τον αρχηγό τους Christian Lindner, οποίος μάλιστα επανέρχεται σήμερα στα περί Grexit.
Το βέβαιο είναι ότι και στο μέλλον, από τη νέα του θέση, στις όποιες συζητήσεις γίνουν για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ο ο W. Schaeuble θα συνεχίσει να διαδραματίσει καίριο ρόλο -λόγω της μεγάλης εμπειρίας του, αλλά όχι μόνο.