Σε διαφορετική γραμμή από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κινήθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Jim Mattis, σημειώνοντας ότι τα διπλωματικά μέσα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα δεν έχουν εξαντληθεί.
Εδικότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει ακόμη διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, λίγες ώρες έπειτα από το tweet που ανήρτησε ο πρόεδρος Donald Trump κρίνοντας ότι «τα λόγια δεν είναι λύση».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους λίγο πριν από μια συνάντηση με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Song Young-Moo στο Πεντάγωνο εάν συμφωνεί πως τα διπλωματικά μέσα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα έχουν εξαντληθεί, ο Mattis απάντησε: «όχι».
«Δεν ξεμένουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και ο υπουργός κι εγώ μοιραζόμαστε την ευθύνη να φροντίσουμε για την προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας», συμπλήρωσε ο Jim Mattis.
D. Trump για Β. Κορέα: Τα λόγια δεν είναι λύση
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα και πληρώνουν χρήματα εκβιασμού εδώ και 25 χρόνια. Τα λόγια δεν είναι λύση, είχε γράψει νωρίτερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Donald Trump, απαντώντας στις νέες απειλές του Kim Jong-un.
The U.S. has been talking to North Korea, and paying them extortion money, for 25 years. Talking is not the answer!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 30, 2017
Το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ συνεχίζει να απειλεί την αμερικανική επικράτεια στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, δείχνοντας να αδιαφορεί για τις αντιδράσεις σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας, μετά τη χθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ο Kim Yong Un, επέβλεψε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 την Τρίτη ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών,
Σύμφωνα με το KCNA, ο Kim δήλωσε πως "η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και προοίμιο για ό,τι συμβεί στο Γκουάμ (σ.σ. η νήσος του Ειρηνικού στην οποία οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση)".
Η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει "φωτιά και οργή" εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.
Ομόφωνη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας
Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε "έντονα" την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης αργά χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας "καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως" τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η δήλωση, που αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκών την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.
Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump είχε δηλώσει ότι για την Ουάσινγκτον "όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι". Ωστόσο ο τόνος του παρέμεινε πολύ μετρημένος σε σχέση με πριν από ένα μήνα που είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει "φωτιά και οργή" εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα, που παραδέχτηκε ότι εκτόξευσε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία, επικαλέστηκε το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι στις "εχθρικές προθέσεις" που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ οι οποίες μετέχουν σήμερα στις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ.
Για την Ουάσινγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, πρώτους υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ένα μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Δείχνει εντούτοις τη "σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα", στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η ενότητα "στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που μετράει", διαβεβαιώνει ο Manuel Lafont Rapnouil του ινστιτούτου έρευνας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις.
Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται "σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ" και ζητεί την "άμεση διακοπή" τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα "υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα", τονίζει το κείμενο.
Στην πρώτη αντίδρασή της στη βορειοκορεατική εκτόξευση πυραύλου, η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, είχε καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εάν η κατάσταση βρίσκεται σε "μια καμπή", "οι πιέσεις και οι κυρώσεις" σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ "δεν μπορούν να επιλύσουν εκ θεμελίων το πρόβλημα", είχε δηλώσει το Πεκίνο.
Η Ρωσία είχε δηλώσει "εξαιρετικά ανήσυχη" καταγγέλλοντας μια "τάση" για "κλιμάκωση" των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.
Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- "Mήνυμα" των ΗΠΑ προς τη Β. Κορέα με κατάρριψη βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό
- Ο Vl. Putin διέταξε απομάκρυνση 1.500 Ρώσων από τα σύνορα με τη Β. Κορέα
- Trump vs Kim: Θα πατήσει κάποιος το... κουμπί;
- Η Κίνα ζητά "διπλωματική και ειρηνική" λύση για τη Β. Κορέα