Σε συλλογική καταδίκη των φαινομένων «υπερβολικής χρήσης βίας» από την κυβέρνηση στη Βενεζουέλα προχώρησαν οχτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε μια συγκυρία, όπου ο αριθμός των νεκρών από την αναταραχή στη χώρα έχει αυξηθεί στους 36.
Ειδικότερα, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Παραγουάη καταδίκασαν την αύξηση της βίας στη Βενεζουέλα, ενώ παράλληλα ζήτησαν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.
«Καταδικάζουμε την υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, που διαμαρτύρονται για κυβερνητικά μέτρα, τα οποία επηρεάζουν τη δημοκρατική σταθερότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή δήλωση.
Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές στη Βενεζουέλα απαιτούν άμεσα την προκήρυξη προεδρικών εκλογών, κατηγορώντας τον Nicolas Maduro για την οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών. Στον αντίποδα, ο Maduro κατηγορεί την αντιπολίτευση για επιχείρηση πραξικοπήματος.
Την Πέμπτη, ηγετικό στέλεχος μιας φοιτητικής παράταξης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας γενικής φοιτητικής συνέλευσης στο πανεπιστήμιό του. Ο νεαρός «βρισκόταν μέσα σε μια φοιτητική συνέλευση. Στο τέλος της, ένας από τους παριστάμενους τον πλησίασε και τον πυροβόλησε επανειλημμένα. Κατόπιν διέφυγε με μοτοσικλέτα», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη φημολογία για εσπευσμένη εισαγωγή του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Leopoldo Lopez, για νοσηλεία, καθώς βρίσκεται «σε σοβαρή κατάσταση».
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News, ο επικεφαλής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Diosdado Cabello, προκειμένου να «απαντήσει» στις φήμες, είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων, στο οποίο εμφανίζεται ο Lopez, σε καλή κατάσταση, να δηλώνει ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί μου ζήτησαν να στείλω απόδειξη ότι είμαι ζωντανός. Στέλνω αυτό το μήνυμα στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου, για να τους πω ότι είμαι καλά». Το βίντεο διακόπτεται απότομα.
Η σύζυγος του άντρα έσπευσε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καράκας, προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει, ωστόσο δεν της επετράπη η είσοδος.
Πάνω από 400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 1.000 έχουν συλληφθεί από τις αρχές Απριλίου, οπότε και ξέσπασαν οι αναταραχές στη χώρα.
Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera, ABC news
(Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image)