Τελικά το «κίνημα των αρνητών» ανακάλυψε και το τσιπάκι των πυρκαγιών. Μόνο που, με αυτό το τσιπάκι, το «σύστημα» δεν θέλει να ελέγξει τα προσωπικά δεδομένα, τη σκέψη και την κοινωνική μας συμπεριφορά - αυτό το έχει ήδη πετύχει με το εμβόλιο - αλλά να προσαρμόσει τη χρήση της γης στα δικά του οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα. Ο πραγματικός στόχος της φωτιάς ήταν, δήθεν, να γεμίσει τη χώρα με ανεμογεννήτριες.
Ο επικεφαλής του αντιεμβολιαστικού κινήματος, βουλευτής και γιατρός Παύλος Πολάκης προχώρησε πρώτος, μέσω του διαδικτύου, στη «μεγάλη» καταγγελία: «Όσο θα καθίζει η στάχτη της φωτιάς τόσο θα φαίνεται το γιατί ΑΦΕΘΗΚΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ όλο αυτό σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια ιδιαίτερα. ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΚΡΙΒΑ, το σχέδιο «εκκενώστε και ας καεί το σύμπαν» για να έρθουν οι επενδυτές του real estate στο Τατόι και οι ανεμογεννήτριες (και) στη Βόρεια Εύβοια!!!!»
Οι δυναμικοί οπαδοί του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όχι μόνο στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κοινό των Καμμενοβελοπουλικών ομοϊδεατών του, έσπευσαν να τον αποθεώσουν και να τον στηρίξουν. Είχε άλλωστε και την ανοχή της ηγεσίας του κόμματός του που έσπευσε, με πολιτικούς-οικολογικούς όρους, να υπογραμμίσει τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν τα καμένα με ανεμογεννήτριες. Ίσως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι μια καλή ευκαιρία να γεμίσει το καλάθι με τα «σταφύλια της οργής» που ανέφερε στη συνέντευξή του.
Το περιεχόμενο των άρθρων του συντάγματος της χώρας για την αναδάσωση, δεν έχει καμιά σημασία για όλους αυτούς. Ούτε και τα όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση του ΣτΕ που ξεκαθαρίζει και ισορροπεί τα πράγματα. Το γεγονός ότι, όπως ανέφερε αναλυτικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι πολύ δυσκολότερη στο πλαίσιο μιας αναδάσωσης και ότι οι μόνοι που έχουν κίνητρο να βάλουν φωτιά στο δάσος είναι εκείνοι που θέλουν να ματαιώσουν την επένδυση, δεν φαίνεται να πτοεί το ακροατήριο του «αψύ» Κρητικού. Άλλωστε, η αλήθεια και ο ορθολογισμός ήταν πάντοτε ο μεγάλος εχθρός της παραπληροφόρησης.
Μπορεί οι απόψεις Πολάκη φαίνονται γραφικές και περιθωριακές, στην ουσία τους όμως απειλούν δύο τουλάχιστον πολύ θεμελιακά ζητήματα για την μελλοντική πορεία της χώρας. Το πρώτο δεν είναι άλλο από την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η απαξιωτική κριτική στην πολιτική των εκκενώσεων αποτελεί στην ουσία αμφισβήτηση της αυτονόητης προτεραιότητας που δόθηκε από την κυβέρνηση στη διάσωση των ανθρώπων. Δυστυχώς, στο ίδιο μήκος με τον βουλευτή του κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «με τις εκκενώσεις, η κυβέρνηση έβαλε τον πήχυ πολύ χαμηλά». Είναι ίσως και μια απόδειξη ότι δεν έχει ακόμα διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αντίθετα με όσα δήλωσε κλείνοντας τη συνέντευξή του.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η χάραξη της νέας ενεργειακής πολιτικής της χώρας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας και η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι κρίσιμο ζήτημα. Τη στιγμή που χώρα μας βρίσκεται στον τομέα αυτόν σε πλεονεκτική θέση για την παραγωγή τόσο αιολικής όσο και ηλιακής ενέργειας, η στοχευμένη επίθεση που γίνεται στις ανεμογεννήτριες απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Οι φωτιές αυτών των ημερών, εκτός από τις πρωτοφανείς καταστροφές που σκόρπισαν σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέδειξαν και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων, καθοριστικών για την μελλοντική της πορεία. Χρειάζεται να γίνουν σοβαρές προσπάθειες από ορισμένες πλευρές για να ξεπεραστούν ακραίες συμπεριφορές ώστε να δημιουργηθεί μια ρεαλιστική κοινή αφετηρία ενός ειλικρινούς και αποτελεσματικού εθνικού διαλόγου για την πρόληψη από ακραία φυσικά φαινόμενα και την χάραξη μιας «καθαρής» ενεργειακής πολιτικής.