Οι εξελίξεις για το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Πρ. Παυλόπουλου - Ν. Αναστασιάδη

Οι εξελίξεις για το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Πρ. Παυλόπουλου - Ν. Αναστασιάδη

Τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αλλά και τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαστε δίπλα σας σε αυτόν τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών, πολύ περισσότερο όσο οι θέσεις, που υποστηρίζετε είναι κοινές και απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

«Αυτό αφορά και τη νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας, αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας, γιατί η κυριαρχία πρέπει να είναι πλήρης και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή η κυριαρχία δεν νοείται εφ' όσον υπάρχουν εγγυήσεις και πολύ περισσότερο, εφ' όσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι «κόκκινες γραμμές» στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία επισήμανε και επανέλαβε ότι είναι «κόκκινες γραμμές» όχι μόνο εθνικές, αλλά πρόκειται για «κόκκινες γραμμές» που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι όπως τόνισε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που δεν θα σεβόταν το θεσμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπιζόμαστε και την κυριαρχία, όπως αυτή καθιερώνεται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, άρα την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια ευρωπαϊκά forα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Όλοι γνωρίζουμε - και εμείς το σεβόμαστε πρωτίστως, και η Κύπρος και η Ελλάδα, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές μάλιστα, που περάσατε και που εμείς περνάμε ακόμα- ότι σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ και στα αρμόδια όργανά της. Καιρός είναι να αναγνωρίζει η ΕΕ ότι κι εκείνη έχει υποχρεώσεις απέναντι στα κράτη-μέλη, επομένως κι αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να τις εκπληρώσει. Άρα πρέπει να υπερασπισθεί τις θέσεις αυτές που κι εσείς στηρίζετε, γιατί με τον τρόπο αυτόν υποστηρίζει και τις θέσεις των κρατών-μελών της" επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε για την αμέριστη και άδολη στήριξη υπογράμμισε ότι, «είμαστε σε μια κρίσιμη φάση» και πρόσθεσε ότι, «θα συνεχίσουμε την Κυριακή τον διάλογο για το Εδαφικό», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλήσεις. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη και στο Εδαφικό, μέσα από μια δίκαιη αναπροσαρμογή. «Αυτό ενδεχομένως, θα μας οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη, που μέσα από τα όσα έχουμε συζητήσει και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα πρέπει βεβαίως προ της συναντήσεως να προηγηθεί σειρά άλλων συναντήσεων, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εις τα εκκρεμούντα, αλλά και σ' όσα αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι ενεργοποιούμε με κάθε τρόπο κάθε στοιχείο στην ΕΕ και θέτουμε προ των ευθυνών την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως σημείωσε, έχει συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο κεφαλαίων που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η προσπάθεια που καταβάλουμε να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις, που επιτέλους, μετά από 42 χρόνια θα μας οδηγήσουν σε διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του λαού, άρα και του Κυπριακού Ελληνισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι και η Τουρκία οφείλει να δώσει δείγματα γραφής, για αυτό το οποίο επιδιώκουμε και υποτίθεται ρητορικά επιδιώκει, ενώ υπογράμμισε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την απάλειψη αναχρονιστικών εγγυήσεων ή ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μία δύναμη σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ