Την απόφαση των Βρετανών να αποδεσμευτεί η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολιάζουν οι Έλληνες πολιτικοί, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγή και επαναπροσδιορισμό.
Κύκλοι υπ. Εξωτερικών: Ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ
Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.
Ν. Βούτσης: Όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της ΕΕ, θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία σχολίασε και ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Η ερμηνεία για κάθε χώρα όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να ξεκινάει από τις ιδιομορφίες και τις καταστάσεις που βιώνει κάθε χώρα. Οι ίδιοι οι Βρετανοί είναι πιο επαρκείς να δώσουν την ερμηνεία. Εμείς πρέπει να δούμε ως ισότιμο μέλος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς προκαλεί ανησυχία αλλά σε ό,τι αφορά εμένα και το κόμμα που εκφράζω -και την Αριστερά που εκφράζουμε- είναι μια ανησυχία η οποία είχε εκφραστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για ανάγκη ριζικών και ριζοσπαστικών μετασχηματισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ανέφερε ο κ. Βούτσης, και συνέχισε:
"Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού. Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Προφανώς στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη ως προς την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, ως προς την πολιτική ενοποίηση, ως προς τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, του προσφυγικού κ.λπ., πράγματα που, απ' ό,τι έχετε αντιληφθεί, μπαίνουνε στην άκρη, μπαίνουνε κάτω από το τραπέζι, ενώ η κρίση σοβούσε όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε στην επιφάνεια με ένα δραματικό τρόπο" ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ για τις πιθανές συνέπειες στην Ελλάδα από το βρετανικό δημοψήφισμα, σχολίασε:
"Υπό προϋποθέσεις -και με αυτή την έννοια εγώ θεωρώ ευλογία το ότι είναι η σημερινή κυβέρνηση στη διακυβέρνηση της χώρας- υπό προϋποθέσεις, βεβαίως μπορεί να παίξει θετικό ρόλο και για μια ευρωπαϊκή ένωση σε στέρεους πυλώνες στήριξης των κοινωνικών συγκλίσεων και του μέλλοντός της, που να μη δημιουργούν αυτές τις αποσχιστικές τάσεις και τις τάσεις της εθνικής αναδίπλωσης και απομόνωσης. Και βεβαίως και καλό για τη χώρα γιατί π.χ. με ακούσατε και αυτό που είπα ότι για το ζήτημα του χρέους μπορεί να επανέλθει η πρόταση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και επίλυση των θεμάτων των οικονομικών. Αντίστοιχα για το προσφυγικό, αντίστοιχα για τις διατλαντικές συμφωνίες, την TTIP και τις άλλες που συζητιούνται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω, δηλαδή μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι παρούσα".
ΚΚΕ: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναδεικνύει την αυξημένη δυσαρέσκεια
«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναδεικνύει την αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών-λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που όμως πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις επιλογές τμημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης και να αποκτήσει ριζοσπαστικά-αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.
Γ. Κύρτσος: Θα γίνει άνω κάτω το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται σε περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9FM».
«Δεν υπάρχει συντεταγμένη Ευρώπη και άρα πάμε τώρα σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας για να φτάσουμε μέσα από δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις, δημοψηφίσματα κ.λπ. να δούμε τη μετά Brexit εποχή» τόνισε και πρόσθεσε: «Θα γίνει άνω κάτω το πολιτικό τοπίο στην ΕΕ κι εμείς είμαστε ευάλωτοι, γιατί δεν ήμασταν αρκετά σοφοί να μη χρεοκοπήσουμε. Πού να βρούμε αλληλεγγύη και κατανόηση, τώρα, σε αυτό το χάος το ευρωπαϊκό;».
Φ. Γεννηματά: Αρνητική εξέλιξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία
«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χαρακτήρισε, ως μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε ακόμη ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος» και πως «πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του».
Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
«Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στ. Κούλογλου: Αποτυχία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με επικεφαλής το Βερολίνο
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή, μια πολύ κακή ιστορική στροφή, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και μια πλήρης και παταγώδης αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» και πρόσθεσε:
«Δεν είναι μόνον ο Κάμερον, ο οποίος βίωσε μια προσωπική πολιτική ήττα, είναι και ήττα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος στη Μεγάλη Βρετανία Έχουμε την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, που κινούνται σε πιο ακροδεξιά κατεύθυνση. Είναι και μια αποτυχία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας με επικεφαλής το Βερολίνο».
Ποτάμι: Η Ευρώπη να κάνει μια στάση και να σκεφτεί
«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, “κατέκτησαν” την Αγγλία και την Ουαλία», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η Ε.Ε. αυτoυπονομεύτηκε. Το (αριθμητικό) κόστος των πραγμάτων αναγορεύτηκε ως η μοναδική αξία, ως ο υπέρτατος κριτής. Σ'' αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά», συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος
«Να βγει στο προσκήνιο η “γενιά του Erasmus”. Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια. Η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες. Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο», καταλήγει.
Λαϊκή Ενότητα: H νίκη του Brexit, είναι το αποτέλεσμα της αποστροφής των λαϊκών στρωμάτων στην ΕΕ
«H νίκη του Brexit, είναι το αποτέλεσμα της αποστροφής των λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή, απολυταρχική, νεοφιλελεύθερη και ιμπεριαλιστική Ε.Ε», αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:
H νίκη του Brexit είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής βούλησης των λαών για αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας απέναντι σε μια γερμανική Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά, οφείλει άμεσα να αρθρώσει τον δικό της λόγο και να μιλήσει ξεκάθαρα για την ανατροπή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε, με αριστερές φιλολαϊκές και δημοκρατικές θέσεις.
Στην αντίθετη περίπτωση, διαγράφεται ο κίνδυνος να παραδοθούν βορρά, πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα στην δημαγωγική, ξενόφοβη και εθνικιστική ακροδεξιά.
Αυτή την ώρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη, σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, στη βάση ενός ριζοσπαστικού, αντιμνημονιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, με δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ν. Κοτζιάς: Το βρετανικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιμονή μας για δεσμευτική συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ
«Μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τονίζει, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».
Επισημαίνει δε ότι «προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης».
X. Θεοχάρης: Η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα πρόκληση
«Η Βρετανία σήμερα οριακά αποφασίζει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. - ο πρωθυπουργός της ανακοινώνει την παραίτησή του τον Οκτώβριο, οι αποσχιστικές τάσεις Σκωτίας/Β. Ιρλανδίας ίσως αναζωπυρωθούν. Οι κλυδωνισμοί αρχίζουν να φαίνονται σε όλη την Ευρώπη, και πρέπει πάνω και πέρα απ' όλα να οδηγηθούμε ψύχραιμα σε μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση ως προς το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της ίδιας της Ένωσης», αναφέρει ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα.
Σταύρος Θεοδωράκης: Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη
Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Ποιοι ψήφισαν Brexit; Οι συνταξιούχοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι άνεργοι των αποβιομηχανοποιημένων περιοχών. Οι πιο ευάλωτοι δηλαδή στο λαϊκισμό πολιτικών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παραδοσιακών ΜΜΕ», σχολιάζει στην ανάρτησή του.
Δ. Παπαδημούλης: Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί κινδυνεύει με αποσύνθεση
«Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας. Νίκησαν οι απόψεις του κ. Φάρατζ και της κ. Λεπέν που έχουν ως ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Β. Μεϊμαράκης: Να επιστρέψει η ΕΕ σε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο
Μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, σημειώνοντας:«Η ψήφος των Βρετανών πολιτών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα».
Κ. Χατζηδάκης: Το ζητούμενο δεν είναι να κατεδαφίσουμε την Ευρώπη
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια τη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β'' Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης.
Ν. Ξυδάκης: Η ψήφος του Brexit είναι μήνυμα αφύπνισης για την Ευρώπη
Μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής χαρακτηρίζει την ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να κάνουν πειστικό και ηγεμονικό το δικό τους όραμα για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Ρ. Αντωνοπούλου: Πρόκληση για την ΕΕ, αν θα συνεργαστούν τα κράτη
«Μετά το Brexit, η πρόκληση για την ΕΕ είναι, αν τα κράτη θα συνεργαστούν για μία κοινωνική Ευρώπη ή αν θα επικρατήσουν οι εθνικιστικές κορώνες», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ