ΟΗΕ: Οι Κούρδοι στη Συρία «μπλοκάρουν» τους αμάχους στις περιοχές που ελέγχουν

ΟΗΕ: Οι Κούρδοι στη Συρία «μπλοκάρουν» τους αμάχους στις περιοχές που ελέγχουν

Άμαχοι που διαφεύγουν από μια επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK) στη βορειοδυτική Συρία εμποδίστηκαν από τις αρχές των Κούρδων της Συρίας να εισέλθουν σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους, εν είδει αντιποίνων για τον βομβαρδισμό από τους αντάρτες περιοχής του Χαλεπιού που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο.

Οι άμαχοι διαφεύγουν από τις μάχες ανάμεσα σε σύρους αντάρτες και το ΙΚ που προωθήθηκε στην κατεχόμενη από την αντιπολίτευση πόλη Μαρέα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μια σημαντική προώθηση των τζιχαντιστών εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει ανησυχία για 8.000 Σύρους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί από τις μάχες στο βόρειο Χαλέπι.

Όλα τα κύρια μέρη στον πόλεμο της Συρίας πολεμούν στην περιοχή του Χαλεπιού και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες που πολεμούν το ΙΚ βόρεια της πόλης έχουν επίσης εμπλακεί σε συγκρούσεις με την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, που ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους δυτικά της Μαρέα.

Σύμφωνα με ενημερωμένη αποτίμηση της κατάστασης από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), περίπου 2.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μαρέα και την κοντινή Σέιχ Ίσα, που περικυκλώθηκαν από το ΙΚ στις 27 Μαΐου.

"Ωστόσο, 7.000 άμαχοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, παραμένουν ακόμη μέσα και δεν μπορούν να φύγουν λόγω των περιορισμών που τους επιβάλλουν οι κουρδικές αρχές", πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρόκειται για αντίποινα των Κούρδων στον βομβαρδισμό, από τους αντάρτες, της περιοχής Σέιχ Μακσούντ του Χαλεπιού που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, οι αρχές της αντιπολίτευσης στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξέδωσαν οδηγία να μην επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε όσους διέφυγαν από περιοχές που ελέγχει το ΙΚ.

Το δικαστήριο που εξέδωσε την εντολή επικαλέστηκε φόβους ότι μαχητές του ΙΚ μπορεί να διεισδύσουν κρυφά ως εσωτερικά εκτοπισμένοι, μετά την άφιξη 8.000 εσωτερικά εκτοπισμένων στην Αζάζ, ανέφερε το OCHA.

Στο μεταξύ, η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα ότι αεροπλάνα της εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Ιντλίμπ, από τα οποία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

"Ρωσικά αεροπλάνα δεν πραγματοποίησαν οποιεσδήποτε αποστολές μάχης, πόσο μάλλον αεροπορικά πλήγματα, στην επαρχία Ιντλίμπ", ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε νωρίτερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν διάφορες θέσεις στην πόλη, ο ένας από τους οποίους δίπλα σε ένα νοσοκομείο. Επτά παιδιά περιλαμβάνονται στους νεκρούς, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντουλραχμάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως από τις επιδρομές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άμαχοι και επέκρινε σε ανακοίνωσή του τα "αδικαιολόγητα", όπως τα χαρακτήρισε, εγκλήματα ρωσικής και της συριακής κυβέρνησης.

Ο Κονασένκοφ αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του Παρατηρητηρίου "ιστορία φρίκης" όπως άλλες που έχει διασπείρει στο παρελθόν και είπε πως τέτοιες πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιιφύλαξη.

Η Ιντλίμπ είναι προπύργιο ανταρτικών οργανώσεων περιλαμβανομένου του Μετώπου Νόσρα που συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ