Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης δήλωσε σήμερα ότι οι υφιστάμενες απειλές στον τομέα της ασφάλειας δεν δίνουν στην Τουρκία «λευκή επιταγή» για την καταπάτηση των ελευθεριών.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα έπειτα από πολυήμερη επίσκεψη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας κατόρθωσε να συναντηθεί με φυλακισμένους δημοσιογράφους, ο Ντέιβιντ Κέι προχώρησε σε μία σκοτεινή περιγραφή της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.
Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερες συνθήκες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλές που τίθενται από το Ισλαμικό Κράτος και το PKK, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει, κατά κάποιον τρόπο, λευκή επιταγή για να κάνει ό,τι θέλει για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης».
«Θα έλεγα ότι τα συμπεράσματα στα οποία φθάνω κατά την επίσκεψη αυτή είναι αρκετά ανησυχητικά και αποτυπώνουν αυτό που θεωρώ ότι είναι περιορισμοί της ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.
«Η ελευθερία της γνώμης δεν πρέπει να υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό...διαπιστώσαμε σε όλα τα επίπεδα ότι οι περιορισμοί έχουν αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της της ζωής στην Τουρκία», συνέχισε.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν εκτεταμμένο πογκρόμ σε όλα τα επίπεδα, συλλαμβάνοντας και απολύοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.
Τα μέσα ενημέρωσης επλήγησαν ιδιαιτέρως με τη σύλληψη πλήθους δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης.
Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Cumhuriyet με της σύλληψη της ηγετικής της ομάδας και πολλών δημοσιογράφων της.
Συλλήψεις πανεπιστημιακών
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 73 πανεπιστημιακούς κατά τη διάρκεια εφόδων τα ξημερώματα σήμερα στο πλαίσιο έρευνας για τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν συνολικά εντάλματα σύλληψης για 103 μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ, που κατηγορούνται για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο.
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στις κατοικίες και τα γραφεία των υπόπτων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις ρουτίνας και στη συνέχεια στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το Anadolu.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι ήσαν χρήστες της εφαρμογής SMS ByLock, την οποία, σύμφωνα με την Αγκυρα, οι οπαδοί του Γκιουλέν άρχισαν να χρησιμοποιούν το 2014.
Οι δικαστικές αρχές έπαυσαν χθες 203 δικαστές και εισαγγελείς για σχέσεις με την «Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση», σύμφωνα με την φρασεολογία της Αγκυρας.
Περί τους 110.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα, τον στρατό και τη δικαιοσύνη και 36.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί στο πλαίσιο ερευνών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκία εκφράζουν ανησυχίες για τις μαζικές διώξεις, φοβούμενοι ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ