Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού όσον αφορά στο θέμα της βίας εναντίον των γυναικών, τονίζει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου σε μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ δίνει και στοιχεία που ενισχύουν αυτή την επισήμανση.
Όπως αναφέρει στο σύντομο μήνυμα του ο κ. Οικονόμου, 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει κάποιου είδους κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ μόλις 1 στις 10 γυναίκες θύματα απευθύνονται στην Αστυνομία για βοήθεια.
Το πρόβλημα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις σε περιόδους κρίσεων, γι' αυτό ο υφυπουργός χαρακτηρίζει «ημέρα μνήμης για τα χιλιάδες θύματα και τους οικείους τους» και παράλληλα «ημέρα σταθμό στον αγώνα όλων μας για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτό το απαράδεκτο κοινωνικό φαινόμενο».
Ταυτόχρονα καλεί όλους να ενώσουμε τα χέρια για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και να κλείσουμε την «μελανή σελίδα της κοινωνίας μας».
Ολόκληρο το μήνυμα του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών συνιστά ημέρα μνήμης για τα χιλιάδες θύματα και τους οικείους τους που έχουν βιώσει μία τέτοια τραυματική εμπειρία στη ζωή τους. Ταυτόχρονα αποτελεί μία ημέρα σταθμό στον αγώνα όλων μας για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτό το απαράδεκτο κοινωνικό φαινόμενο.
Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε χρόνο δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού σε κανέναν από εμάς.
Σύμφωνα με αυτά, 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει κάποιου είδους κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αντίστοιχα μόλις 1 στις 10 γυναίκες θύματα απευθύνονται στην αστυνομία για βοήθεια. Ειδικότερα κατά την περίοδο που μία κοινωνία βιώνει μία κρίση υγειονομική, οικονομική ή άλλου είδους, τα ευρήματα αυτά τείνουν να λαμβάνουν ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Παρά τη σπουδαία πρόοδο που έχει συντελεστεί από την παγκόσμια κοινότητα στην κατεύθυνση προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επίμονη παρουσία αυτού του τραγικού κοινωνικού φαινομένου στις μέρες μας μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ερμηνευτεί:
Έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο, απομένουν αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστεί δραστικά αυτή η μάστιγα -όπως δικαίως χαρακτηρίζεται- της εποχής μας.
Η σημερινή ημέρα βρίσκει όλους μας οπλισμένους με κουράγιο, δύναμη, αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε τα μέγιστα στη σπουδαία συλλογική προσπάθεια Πολιτείας και Κοινωνίας που ήδη συντελείται. Μία προσπάθεια που βασίζεται σε διατομεακές δράσεις μιας ευρύτερης θυματοκεντρικής στρατηγικής που ακολουθείται και στόχο έχει τη δημιουργία του αναγκαίου περιβάλλοντος προστασίας και εμπιστευτικότητας ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες θύματα βίας να βρουν το θάρρος να εμπιστευτούν την Πολιτεία και την Κοινωνία και να ζητήσουν τη συμπαράσταση και την ουσιαστική στήριξη όλων μας.
Ενώνουμε σήμερα όλοι μαζί τα χέρια σε ένδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, εντείνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται στους τομείς αστυνόμευσης, δικαιοσύνης, υγείας και κοινωνικής στήριξης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Ενώνουμε σήμερα όλοι μαζί τις φωνές μας, ώστε σύντομα το φαινόμενο αυτό να πάψει να αποτελεί μελανή σελίδα της σύγχρονης κοινωνίας μας.
Σπάσε τη σιωπή. Είμαστε εδώ».