«Όποιος πίσω από τα μέτρα βλέπει ή «εύχεται» εντός εισαγωγικών, διχασμούς και διαχωρισμούς πολιτών, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που έχουμε έξαρση της πανδημίας των ανεμβολίαστων. Κινδυνεύει και η υγεία τους, αλλά κινδυνεύουν να γίνουν και πολλαπλασιαστές επέκτασης της νόσου».
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM, και επισήμανε ότι τα μέτρα, δεν έχουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους, ούτε διαχωρισμούς, ούτε να βάλουν απέναντι κανέναν. «Απέναντι έχουμε την πανδημία. Τα μέτρα έχουν ως σκοπό να θωρακίσουν τη ζωή στη δημόσια σφαίρα, να προστατεύσουν εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν, να ψυχαγωγηθούν, να εργαστούν, χωρίς να βάλουν τη ζωή τους σε δύσκολη θέση. Και είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσουν πιο κανονικά τα πράγματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία των μέτρων» είπε ο Γ. Οικονόμου.
Παράλληλα σημείωσε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ενδεχομένως, και σε άλλες κατηγορίες, είναι επιλογή που πάντα υπάρχει και δεν είναι μόνο ελληνική.
«Εθνική υπόθεση η επέκταση του τείχους ανοσίας»
Αναφερόμενος στο νοσηλευτικό προσωπικό και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είπε πως «όταν είσαι νοσηλευτής και βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή και καλείσαι να παράσχεις τις πρώτες βοήθειες ή να περιθάλψεις κάποιον που για οποιονδήποτε λόγο έχει ανάγκη το Σύστημα Υγείας, δεν μπορεί να μην είναι 100% σίγουρος και εσύ, αλλά και ο ασθενής και οι συγγενείς του, ότι δεν θα κινδυνεύσει να νοσήσει από covid.
Και γι' αυτό επεκτείναμε την υποχρεωτικότητα. Συνεπώς, τα μέτρα έχουν στη βάση τους την κοινή λογική, την αίσθηση της ευθύνης και της υποχρέωσης, απέναντι στην εθνική υπόθεση, να επεκτείνουμε το τείχος ανοσίας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν στη βάση της φιλοσοφίας τους, ούτε τους διχασμούς, ούτε τον στιγματισμό των πολιτών».
Ο Γ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παίρνει και την ευθύνη των συγκεκριμένων μέτρων. Είμαστε κυβέρνηση, διότι όπως είπε «δεν είμαστε Forum, απλώς να συζητάμε, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, για το αν είναι καλό ή κακό το εμβόλιο. Τώρα που εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί, επιστήμονες από όλο τον κόσμο και πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, κάπου η συζήτηση αυτή πρέπει να τελειώνει".
Αναφορικά με αυτούς που διαφωνούν με τον εμβολιασμό είπε: «Διαμορφώσαμε πλαίσιο το οποίο θέτει τους κανόνες. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να πείσουμε τους πάντες να εμβολιαστούν. Ορισμένοι έχουν τις απόψεις τους. Οι απόψεις, όμως, αυτές δεν είναι αποδεκτές, ούτε από την Επιστήμη ούτε από την πλειοψηφία της κοινωνίας και βεβαίως, δεν είναι αποδεκτές και από την κυβέρνηση.
Ο Γ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας προκειμένου μαζί και με αυτούς που έχουν νοσήσει, να έχουμε φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό στάδιο.
Σημαντικό ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα
«Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Από τις 16 Αυγούστου και μετά, περίπου 170.000 ραντεβού έχουν κλειστεί. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ραντεβού. Επτά χιλιάδες υγειονομικοί έχουν σπεύσει να κλείσουν τα ραντεβού τους. Κάτι δείχνει αυτό. Δείχνει κατ' αρχήν ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν που είναι τα πράγματα. Δείχνει ότι έχει πιάσει τόπο η παράθεση ορθολογικών επιχειρημάτων, καθώς και τα παραδείγματα που ο καθένας προφανώς παίρνει από τον περίγυρό του, από ανθρώπους που νόσησαν και δεν είχαν εμβολιαστεί.
Δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης η οποία έχει παίξει τον ρόλο της» είπε ο Γ. Οικονόμου για πρόσθεσε: «Μπορεί κάποιοι να νόμιζαν ότι μπλοφάραμε το προηγούμενο διάστημα ή ότι λέμε πράγματα που δεν τα εννοούμε. Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν αποφασίζει τη λήψη κάποιων μέτρων, μετά από πολύ καλό ζύγισμα των ιατρικών εισηγήσεων και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού, αυτά τα μέτρα τα εφαρμόζουμε.
Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε και η επέκταση της υποχρεωτικότητας, ενδεχομένως, και σε άλλες κατηγορίες, είναι μια επιλογή που πάντα υπάρχει και δεν είναι μόνο ελληνική».
Τέλος, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κατά την διάρκεια της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, όντως το Σύστημα Υγείας πιέστηκε πάρα πολύ, αλλά «καταφέραμε, όμως, να μη μείνει κανείς άνθρωπος που είχε ανάγκη εκτός εντατικής».
Προχώρησε σε μια σύγκριση με το παρελθόν και είπε: «Παραλάβαμε ένα Σύστημα Υγείας με 250 κρεβάτια εντατικής και σήμερα έχει πάνω από 1.200. Στο Ε.Σ.Υ. συντελέστηκαν κοσμογονικές αλλαγές. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει. Να το πω απλά: Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το Σύστημα Υγείας να κλατάρει ακόμη και αν επιμένουν κάποιοι από το υγειονομικό προσωπικό, για λόγους αδιανόητους, να μην κάνουν χρήση αυτού του προνομίου που μας δίνει η Επιστήμη, του εμβολίου».
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει πλήρης εικόνα για το ποιοι είναι οι αριθμοί των ανεμβολίαστων, που, ενδεχομένως, αν επιμείνουν, θα τεθούν εκτός της υπηρεσίας, ενώ υπάρχει πλήρης καταγραφή ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στους γιατρούς
«Στους γιατρούς, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια με διάφορες επιλογές σε περίπτωση που χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι θα καταλάβουν ότι ο εμβολιασμός πρώτον είναι για το συμφέρον τους και δεύτερον αφορά στο καθήκον που έχουν απέναντι στους ασθενείς και στους Έλληνες.
Αν έχουμε απώλειες εξαιτίας της ανάγκης εφαρμογής του μέτρου, υπάρχουν επιλογές, που έχουν να κάνουν και με την είσοδο νέου κόσμου στο Σύστημα και με την αναδιάταξη του δυναμικού και, ενδεχομένως, με την εκχώρηση κάποιων υπηρεσιών, - διοικητικών κυρίως - σε άλλους φορείς που θα πληρούν τους όρους, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η λειτουργία του Συστήματος Υγείας» κατέληξε.