«Δεν έχουμε κανένα πολεμικό πεδίο στα πανεπιστήμια με την έννοια της έξαρση της βίας. Υπάρχει κάτι σε συνολικό επίπεδο από πλευράς αντιδράσεων ή οτιδήποτε άλλο» τονίζει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίζεις στους χώρους των πανεπιστημίων.
Ο Λ. Οικονόμου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σημείωσε πως «αυτά τα 2,5 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ δεν υπάρχουν τα εργαστήρια μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές, στο Μετσόβιο και σε άλλους πανεπιστημιακούς χώρους όπου ήταν βιομηχανίες κατασκευής μολότοφ, δεν λειτουργεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ως βάση παρεμπορίου, όπως γινόταν στο παρελθόν, όπου οι χώροι μέσα λειτουργούσαν ως αποθήκες μιμητικών προϊόντων και παρεμπορίου, ακόμα και διακίνησης ουσιών. Επίσης, συνέχισε, η εικόνα στο ΑΠΘ δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, όπου στον ευρύτερο χώρο γινόταν διακίνηση ναρκωτικών».
«Πρέπει να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πανεπιστημιακή κοινότητα, πολιτικά κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι ότι δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή αυτή η βία περιθωριακών ομάδων μέσα στα πανεπιστήμια» τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Προσβάλλουν τους φοιτητές, την ελληνική οικογένεια που ξοδεύει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, προσβάλλουν τους πανεπιστημιακούς που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανυψώσουν σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον το επίπεδο σπουδών της δημόσιας εκπαίδευσης και όταν όλοι μιλάμε για στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, οφείλουμε όλοι από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι δυνατόν για να υπάρξει η ευταξία στο πανεπιστήμιο και η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σταθερά» συμπλήρωσε.
Για να λειτουργήσει ο θεσμός της προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την εκπαίδευση των 400 που έχουν προσληφθεί, απομένει, εξήγησε ο κ. Οικονόμου, να προηγηθεί μια σειρά ενεργειών από τις πρυτανικές αρχές, όπως είναι η εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου της πρόσβασης μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, της λειτουργίας των καμερών και της σύνταξης των σχεδίων ασφάλειας για κάθε πανεπιστήμιο που προβλέπεται. «Αυτά είναι προαπαιτούμενα για να συζητήσουμε σοβαρά για οποιοδήποτε άλλο πράγμα. Η ευθύνη για την υλοποίηση είναι των πρυτανικών αρχών».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η εκπαίδευση των 400 προσληφθέντων, η οποία θα είναι 4μηνης διάρκειας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που έχουν καταταγεί είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. «Ήταν βασική επιδίωξη, για να έχουν τα άτομα που θα επιφορτιστούν με αυτή την ευθύνη, εικόνα της λειτουργίας των πανεπιστημίων». Προαπαιτούμενα είναι επανέλαβε ωστόσο, να υλοποιηθούν οι 3 ενέργειες που αποτελούν ευθύνη των πρυτανικών αρχών.
Για την αστυνομική επιχείρηση
«Σήμερα το πρωί σε μια μικρή ομάδα που επιχείρησε να κάνει κατάληψη στο χημικό τμήμα, υπήρξε η παρέμβαση της αστυνομίας και συνελήφθη» υπενθύμισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε πως «η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε στις 6 το πρωί, ύστερα από σχετική εισαγγελική παραγγελία, αφού διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγελθεί εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών και σε πλήρη συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα τις πρυτανικές αρχές»
Μάλιστα ο Λ. Οικονόμου σημείωσε πως «οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν μια σφοδρή επίθεση οι αστυνομικές δυνάμεις από τους καταληψίες, λειτούργησαν όμως με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και σημείωσε πως «έχουν προσαχθεί γύρω στα 15 άτομα ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της δικογραφίας και η παραπομπή, που εκτιμώ ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτές θα είναι συλλήψεις και θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη».