Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης: Στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη την Ευρώπη

Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης: Στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη την Ευρώπη

Υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της σημερινής συνόδου, Κλάας Ντάικχοφ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος είναι να γίνονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής και σε δεύτερη φάση να κατανέμονται τα βάρη μέσω της μετεγκατάστασης.

-Είπατε ότι εάν δε μειωθούν οι ροές μέχρι τις 7 Μαρτίου, περισσότερα μέτρα θα χρειαστούν. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω ευθέως: Στόχος είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αυτό που ονομάζουμε «de jure» ζώνες transit και είναι «de facto» στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί;

Όχι. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο.

-Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όσοι έρχονται θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν ή να επιστραφούν πίσω σε περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή.

-Πιστεύετε ότι η ΕΕ έχει τη νομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να επιστρέψει όλους όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου; Συγκεκριμένα, ποιος και υπό ποιες προθεσμίες μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Και επίσης, τι εγγυήσεις έχετε ότι η Τουρκία πρώτα απ' όλους θα δεχθεί αυτούς τους όρους;

Εργαζόμαστε γι' αυτό με την Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων, δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται.

-Έγινε αναφορά σήμερα στο άρθρο 26 το οποίο συνεχίζει να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα; Τι αναμένετε να κάνει ακόμα η Ελλάδα στο διάστημα των τριών αυτών μηνών και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση;

Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα σήμερα. Είναι σε εφαρμογή. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορά κάποιου είδους αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά ο στόχος είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που άλλα κράτη-μέλη έχουν πάρει ήδη και να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει νομική βάση και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι για να σπρώξουμε έξω μια χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ