Όλο το σχέδιο για τη «βιώσιμη» επαναλειτουργία της αγοράς

Όλο το σχέδιο για τη «βιώσιμη» επαναλειτουργία της αγοράς

Η μεγάλη αντίφαση συνεχίστηκε και χθες: 4340 κρούσματα από τη μια, σενάρια επαναλειτουργίας της αγοράς από την άλλη. Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο «αποστασιοποιούνται» τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις τους- αφήνοντας τους ειδικούς να αποφανθούν για το πότε πρέπει να ανοίξει και τι. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν τα δικά τους σχέδια. Οι υγειονομικοί ανησυχούν για να είναι η επαναλειτουργία της αγοράς ασφαλής, και οι οικονομολόγοι για να είναι «βιώσιμη». 

Τον μεγάλο κίνδυνο τον γνωρίζουν: να ανοίξει η αγορά, να σταματήσουν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης (τουλάχιστον με τον ρυθμό που χορηγούνται τώρα) και να αρχίσουν να καταγράφονται λουκέτα και απολύσεις καθώς πλέον και οι επιχειρήσεις δεν θα δεσμεύονται. Το σχέδιο βιώσιμης επαναλειτουργίας προβλέπει στήριξη και κατά το άνοιγμα της αγοράς με διαφοροποιημένα μέτρα προσαρμοσμένα στα δεδομένα της επόμενης ημέρας. «Πρέπει να στηρίξουμε την αγορά και στα πρώτα βήματα επαναλειτουργίας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

 Τι ακριβώς εννοεί; Ένα πακέτο μέτρων διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η κλειστή επιχείρηση περιμένει από το κράτος να της δώσει κεφάλαια για να καλύψει τα έξοδα που τρέχουν, να της παγώσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και να την απαλλάξει από το μισθολογικό κόστος ή ακόμη και να αναστείλει την πληρωμή επιταγών και δανειακών υποχρεώσεων. Στην επόμενη φάση όμως, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις όχι μόνο να ανοίξουν αλλά να σταματήσουν να συσσωρεύουν οικονομικές εκκρεμότητες και να λαμβάνουν την απαιτούμενη στήριξη ώστε να μπορούν μόνες τους να σταθούν στα πόδια τους. Πώς θα γίνει αυτό;

1.  Η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων παραμένει νούμερο ένα προτεραιότητα. Γι’ αυτό και ο κ. Σταϊκούρας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο (μιλώντας προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ) εκτός από την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής να υπάρξει και μια 8η

2.  Έρχεται μέχρι την Παρασκευή το νέο πρόγραμμα καταβολής κεφαλαίου κίνησης για τον κλάδο της εστίασης και ακολουθεί αυτός του τουρισμού. Οι ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί ο κλάδος της εστίασης για να γεμίσει ράφια, ντουλάπια, ψυγεία και καταψύκτες με τις απαιτούμενες πρώτες ύλες.

3. Πιθανό και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ώστε να αποπληρώσουν τις επιταγές που έχουν εκδώσει και οι οποίες έχουν «παγώσει» μεταφέροντας το βάρος στους κομιστές.

Υπάρχουν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Μόλις προχθές, ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης θα φτάσει τελικώς στα 14 δις. ευρώ. Αλλά προχθές ήρθε το νέο ότι θα λάβουμε επιπλέον 2,5 δις. ευρώ από το πρόγραμμα SURE. Είναι λοιπόν ορατό το ενδεχόμενο, τα 14 δις. ευρώ να γίνουν ακόμη περισσότερα. Διότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι το αν το έλλειμμα φέτος θα είναι κατά 1-2 δις. ευρώ μικρότερο ή μεγαλύτερο (ούτως ή άλλως το φετινό έλλειμμα θα είναι πολύ μεγάλο άνω των 13 δις. ευρώ) αλλά το αν θα αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις.