Με την ομαλή προσέλευση και διαπίστευση των συνέδρων, άνοιξαν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ, που διεξάγεται στην Αθήνα και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο.
Οι εργασίες άνοιξαν με συζήτηση πάνω στο θέμα: «Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση: Επιβίωση ή διαμόρφωσή της;» με ομιλητές την κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον κ. Ιωάννη Μαστρογεωργίου.
Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές τόνισαν τα εξής:
Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η νεολαία σήμερα ζει την ιστορική στιγμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Οφείλουμε να διδαχτούμε από τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις έτσι ώστε πολιτικοί και πολίτες να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για την επιτυχή μετάβαση στη νέα οικονομία, χωρίς να μείνει κανείς στο περιθώριο και με σεβασμό στις θεμελιώδεις κεντροδεξιές άξιες που πρεσβεύει το ΕΛΚ. Σημαντικό ρόλο έχει και πρέπει να παίξει, με συνείδηση άλλα χωρίς φόβο για το αύριο, η νέα γενιά, το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει εκτός από την κλασική νοημοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη να αποκτήσει και ψηφιακή νοημοσύνη. Για την Ελλάδα το ψηφιακό άλμα, δε συνιστά ένα απλό σύνθημα. Είναι μονόδρομος για τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα οικονομία με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα παράξει υπεραξίες και θα εδράζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Και γι'αυτό το λόγο αποτελεί εθνικό στοίχημα επιβίωσης.»
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση χαρακτηρίζεται έτσι ακριβώς επειδή το σύνολο των αναδυόμενων εκείνων τεχνολογιών που τη συνιστούν είναι σε θέση και να ανασχηματίσουν τα παραγωγικά μοντέλα των κρατών. Τεχνολογίες όπως το 3D-printing, τα big data και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εδώ και τα χαρακτηριστικά τους πρέπει να γίνουν περισσότερο κατανοητά ώστε να σχεδιαστούν οι βέλτιστες ρυθμιστικές πολιτικές.»
Ιωάννης Μαστρογεωργίου: «Όταν κάνουμε λόγο για τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μιλάμε για: τεχνητή νοημοσύνη, Internet of Things, big data, θέσεις απασχόλησης αυτοματισμού. Το θέμα δεν είναι ποια επαγγέλματα θα χαθούν, αλλά ότι όλα θα επηρεαστούν. Το στοίχημα είναι να αναπτυχθούν νέα digital skills, μέσω νέων προγραμμάτων σπουδών, που θα διατηρήσουν τις κλασικές σπουδές και γνώσεις. Με μια φράση: Τα νέα προγράμματα σπουδών πρέπει να έχουν και Αριστοτέλη και κώδικα.»
Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω εκδήλωσης ακολούθησαν συνάντηση των επικεφαλής των αποστολών και ομάδα εργασίας για το πολιτικό πρόγραμμα.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με το δείπνο υποδοχής των συνέδρων, κατά το οποίο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», Κατερίνα Μητσοτάκη, ο project manager του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Konrad – Adenauer, Jeroen Kohls, ο project manager του Martens Centre, Πάνος Τασιόπουλος και ο εν ενεργεία πρόεδρος του YEPP, Jim Lefebre.