Ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα και τριανταπέντε λεπτά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, με τον πρωθυπουργό να έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει να μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο με ανοιχτά χαρτιά και να του θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διπλωματική σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.
Το παρασκήνιο της συνάντησης ήταν πλούσιο, με την συνάντηση τελικά να αποτελεί ουσιαστικά τουρκική πρόταση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αρχικά υπήρξε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να γίνει ένα σύντομο τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία αντιπρότεινε μία «κανονική» συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών σε πλήρη σύνθεση, κάτι που δέχτηκε η Ελλάδα.
Στη συνάντηση του Έλληνα @PrimeministerGR Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Λονδίνο. (φωτογραφία: ΑΜΠΕ) pic.twitter.com/Mg3QST7KRQ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 4, 2019
Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».
Εξάλλου, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε πως ο κ. Μητσοτάκης θα έθετε όλα τα θέματα, με ειλικρίνεια και ευθύτητα και μάλιστα θα ξεκαθάριζε στον συνομιλητή του ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις.
Νωρίτερα, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.