Ομάδα εργασίας που θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας, συγκρότησε το υπουργείο Εργασίας. Η πρόταση θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Όπως επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη σημερινή διεξαγωγή Εθνικού Διαλόγου για την αναδοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, «αυτό που κάνουμε είναι να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία και να χτίσουμε τους κατάλληλους μηχανισμους ώστε να ανταποκριθούμε στις κατάλληλες ανάγκες των παιδιών, με στόχο την οικογενειακή φροντίδα και την ένταξη μέσα σε μια κατάλληλη οικογένεια».
Η κ. Μιχαηλίδου πρόσθεσε ότι η ομάδα εργασίας «θα προσπαθήσει να κατανοήσει τα ειδικότερα εμπόδια και τις ειδικότερες προκλήσεις αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, των ασυνόδευτων, και να δούμε τί παροχή υπηρεσιών χρειάζεται για τα παιδιά αυτά, όπως ανάγκες διερμηνείας και νομική υποστήριξη σχετικά με το αίτημα ασύλου ή το αίτημα οικογενειακής επανένωσης, αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης των υποψήφιων αναδόχων και των φροντιστών των παιδιών στις δομές».
Όπως εξήγησε η Γιώτα Μάνθου, υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας και Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ομάδα εργασίας απασχόλησαν ζητήματα, όπως η διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων καταγραφής των αιτημάτων φιλοξενίας: του γενικού πληροφοριακού συστήματος για την αναδοχή και υιοθεσία (Αnynet) και του μητρώου για τα ασυνόδευτα (Helidon). Τα δύο συστήματα δεν συνδέονται μεταξύ τους και ο στόχος είναι η σταδιακή ή καθολική, ανά ηλικιακές ομάδες, ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στο γενικό σύστημα.
Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, προανήγγειλε από την πλευρά της τη δημιουργία, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, ενός νέου προγράμματος ένταξης που θα αφορά ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώνονται, «τη μετάβαση από την ανηλικότητα στην ενηλικίωση, γιατί εκεί θα χρειαστεί η εκμάθηση δεξιοτήτων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, ανέφερε ότι σήμερα το σύστημα για τα ασυνόδευτα παιδιά «έχει βελτιωθεί δραστικά» και υπογράμμισε ότι η ανάδοχη φροντίδα «είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ένταξης και της ευημερίας, ακόμα και όσων δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της ευαλωτότητάς τους πρέπει να φροντιστούν».
Ο σημερινός Εθνικός Διάλογος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος U-CARE. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και υλοποιείται από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε Βέλγιο, Ελλάδα και Γερμανία, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Άρσις, με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση εναλλακτικών συστημάτων φροντίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως του θεσμού της αναδοχής. Στις δράσεις του προγράμματος συγκαταλέγονται η εύρεση και εκπαίδευση των θετών οικογενειών και η κατάρτιση των επαγγελματιών που εργάζονται στην προστασία παιδιών.