Οι χρεώσεις των εκπομπών άνθρακα είναι χαμηλότερες σήμερα από τα επίπεδα που απαιτούνται για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Η έκθεση, με τίτλο: «Πραγματικοί συντελεστές χρέωσης εκπομπών άνθρακα: Επιβάρυνση μέσω φόρων και συστημάτων εμπορίας εκπομπών ρύπων», παρουσιάζει νέα στοιχεία για τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω ενεργειακής χρήσης σε έξι οικονομικούς τομείς και σε 41 χώρες (τις 34 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ και την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική).
Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα για τη χρέωση των εκπομπών άνθρακα και αυτών που χρειάζονται για να διασφαλισθεί ότι οι εκπομπές αυτές επιβαρύνονται με το ελάχιστο έστω εκτιμώμενο πραγματικό κλιματικό κόστος, που ανέρχεται σε 30 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Ο πραγματικός συντελεστής χρέωσης εκπομπών άνθρακα (effective carbon rate, ECR) αποτελεί το άθροισμα συγκεκριμένων φόρων στη χρήση ενέργειας, φόρων στις εκπομπές άνθρακα και τιμών εμπορεύσιμων αδειών εκπομπών ρύπων, όπου αυτοί εφαρμόζονται. Στο σύνολο όλων των τομέων και χωρών, ο μέσος ECR ανέρχεται σε μόλις 14,4 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, από τα οποία το 93,1% προέρχεται από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, το 1,3% από φόρους εκπομπών άνθρακα και το 5,6% από συστήματα εμπορίας εκπομπών ρύπων.
Από την έρευνα που έκανε ο ΟΟΣΑ στις 41 χώρες, που αντιπροσώπευαν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών το 2012 - προκύπτει ότι οι χρεώσεις ήταν πάνω από 30 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα μόνο για το 10% των εκπομπών ρύπων, ενώ ήταν μηδενικές για το 60% των εκπομπών από χρήση ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα χρέωνε το 2012 το 91% των εκπομπών άνθρακα από χρήση ενέργειας και το 34% επιβαρυνόταν με πάνω από 30 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκπομπών ήταν στον οδικό τομέα. Μη χρέωση εκπομπών διαπιστώθηκε στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα των κατοικιών και τον εμπορικό τομέα. Σημαντικό μέρος του ECR στον τομέα του ηλεκτρισμού αποτελούσε το κόστος των εμπορεύσιμων αδειών εκπομπών αερίων.
«Η χρέωση των εκπομπών άνθρακα, μέσω φόρων ή συστημάτων εμπορίας εκπομπών ρύπων, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι χρεώσεις μπορούν και πράγματι επιφέρουν μειώσεις στη χρήση ενέργειας, βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και μία στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Η πρόκληση είναι να καθορισθούν σωστά οι χρεώσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ