Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis ανακοίνωσε μέσω twitter η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Σε μια στιγμή όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απόσυρση τμημάτων των μονάδων του τουρκικού ναυτικού που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε τις έρευνες, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Στο χάρτη του marinetraffic ο ο οποίος δείχνει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται κάθε πλοίο, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.
Σύμφωνα πάντως με την ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας, το "τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ επισημαίνεται ότι "η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο".
Σε άλλη ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αναφέρεται ότι "η Ελλάδα προσποιείται πως αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο".
Και χαρακτηρίζει ως "απαράδεκτο" ότι η Ελλάδα πιστεύει "πως ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, περίπου 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, είναι σε θέση να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων". Η ανάρτηση καταλήγει αναφέροντας ότι "αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο".
#Greece pretends that this research area is within the Greek continental shelf, in an attempt to justify its maximalist claims based on the Island of #Castellorizo.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020
Believing that a tiny island of 4 sq miles, only 1 mile away from #Turkey, yet 360 miles away from the Greek mainland, could generate a 15,400 sq mile maritime zone is unacceptable. This maximalist claim of #Greece is contrary to international law. pic.twitter.com/duYQu2zz7N
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020