Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, επιταχύνοντας στο 5% σε ετήσια βάση, έναντι 4,9% τον Νοέμβριο, ωστόσο η Oxford Economics προβλέπει ότι το φαινόμενο θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
«Αν και οι αυξημένες ενεργειακές τιμές συνέχισαν να αποτελούν τον βασικό παράγοντα διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις σε όλους τους κλάδους», αναφέρει σε σημερινή της έκθεση, σχολιάζοντας τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο τελικός δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση, αμετάβλητος από τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει αισθητά κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς τα προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς θα περιοριστούν και οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν», συμπληρώνει η Oxford Economics για να προσθέσει: «Επομένως, το outlook για τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένει αμετάβλητο, σε πλήρη αντιστοιχία με το forward guidance που επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο».
Καθώς οι ενεργειακές τιμές και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα μετριάζονται, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ήδη ορατές, ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο και θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο 2022. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας καθιστά πιο αβέβαιες τις προοπτικές για την πορεία των τιμών.
Οι αυξημένες τιμές ενέργειας κατά 25,9% σε ετήσια βάση, συνέβαλαν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στον γενικό δείκτη πληθωρισμού τον Δεκέμβριο. Όμως υπήρξε και ένα θετικό σημάδι, ότι αποκλιμακώθηκε ο ενεργειακός πληθωρισμός από το 27,5% του Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών μετριάστηκαν στο 2,4% τον Δεκέμβριο, έναντι 2,7% τον Νοέμβριο, συνεισφέροντας 1 ποσοστιαία μονάδα, εξαιτίας της μεταστροφής της ζήτησης από τις υπηρεσίες στα αγαθά καθώς με την Όμικρον αυξήθηκαν τα κρούσματα και επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί.