«Δημοκρατία, συμμετοχή, ανάπτυξη και αλληλεγγύη, είναι το θεμελιακό τετράπτυχο με το οποίο αποτιμούμε τις παρεμβάσεις μας» τόνισε κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.
Ο υπουργός μίλησε για κομβικής σημασίας αλλαγές και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην μεταμνημονιακή εποχή. Ειδικότερα επισήμανε:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι από την τωρινή μεταβατική περίοδο θα προκύψουν κομβικής σημασίας αλλαγές. Είμαστε εδώ, μαζί σας, για να εξασφαλίσουμε την γρήγορη και ομαλή προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα μας, ενόψει των προκλήσεων της μεταμνημονιακής εποχής». Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε:
«Στο μέτρο που μας αναλογεί, οι γέφυρες με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα των προηγούμενων δεκαετιών, έχουν πλέον γκρεμιστεί. Η αγωνία μας, επιτρέψτε μου την έκφραση, επικεντρώνεται πλέον στο σήμερα και στο αύριο, στην αδήριτη ανάγκη των αλλαγών, στη βελτίωση της καθημερινότητας του απλού κόσμου σε όλα τα επίπεδα και, τελικά, στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε να μπορούμε να ζούμε, να εργαζόμαστε και να προκόβουμε στον τόπο μας».
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αναφορά στην πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. «Τα χρέη της αυθαιρεσίας, του στρεβλού σχεδιασμού και της ολιγωρίας δεκαετιών, πληρώθηκαν με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή περιουσιών» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:
«Η απαράδεκτη και χρόνια στρέβλωση που δικαίως καταγγέλλεται από τους πολίτες, είναι γέννημα θρέμμα μιας πολιτικής πραγματικότητας, την οποία ο λαός μας έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω του. Κι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον εισακούσει, κινούμενη ενάντια στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, στη γραφειοκρατία, στην επιβραδυντική πολυνομία, στην περιβαλλοντική αδιαφορία. Αλλά, ερχόμενη και σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις που υποστηρίζουν ότι οι προνομιούχοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν και οι φτωχότεροι έχουν υποχρέωση να πληρώνουν, πάντοτε αυτοί, τα επώδυνα χρέη».
Ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως η έξοδος από τα μνημόνια θα ανοίξει τον δρόμο για μια χρηματοδοτική ισορροπία, διαφορετική από τη σημερινή. Τότε, συνέχισε, «θα μπορέσουμε να επανεξετάσουμε πολλά από τα ζητήματα που σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω του αυστηρού πλαισίου».
Ωστόσο, ανέφερε, ότι και υπό αυτές τις συνθήκες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από το υπουργείο για την στήριξη των ΟΤΑ.
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε έναν συγκεκριμένο απολογισμό των οικονομικών ενισχύσεων προς τους Δήμους, πολλών θετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και αποφάσεων κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο κ. Σκουρλέτης ξεχώρισε ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων στους Δήμους και την ενίσχυση των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων.
Για τις 8.845 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τους Συνδέσμους τους, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που διατηρούν, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως υπήρξαν αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας και πρόσθεσε:
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συμφέροντα που έβλεπαν τους Δήμους ως μια νέα προσοδοφόρα αγορά στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Συγκρουστήκαμε με αυτή την λογική, ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, η οποία επιζητά ακριβώς το αντίθετο. Οι Δήμοι, που έχουν το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο αυτό, που τοποθετείται στον πυρήνα των υποχρεώσεών τους προς τους δημότες τους. Κι εμείς τους δώσαμε τη δυνατότητα, προτρέποντας και σε μεταβολές των οργανισμών, να θωρακιστούν πλήρως απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα και να επιτελέσουν το έργο τους από καλύτερη θέση, με ίδια μέσα».
Σε άλλο σημείο επισήμανε, ότι θα διατεθούν 95 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας για την προσαρμογή των Δήμων στο νέο πλαίσιο αναμόρφωσης των δημοτικών παιδικών σταθμών. Επίσης, αναφέρθηκε στα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 500 εκατ. ευρώ, τα οποία σε βάθος 5ετιας μπορούν να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, για ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, αποκατάσταση ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), αντιπλημμυρικά έργα.
Επίσης, γίνεται στοχευμένη χρηματοδότηση των Δήμων για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, επιχορήγησή τους, σε συνέργεια με το Πράσινο Ταμείο, για παιδικές χαρές, καθώς και χρηματοδότηση για την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.
Θα είναι παράλειψη, τόνισε ο υπουργός, εάν δεν αναφέρω ότι σκοπεύουμε να επαναλάβουμε και το 2018 την έκτακτη ενίσχυση που δώσαμε φέτος στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, το ύψος της οποίας αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί στα 20 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη στις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και σε επόμενη φάση, σε αντιστοιχία με τη συνολική πορεία της χώρας προς μια θετική οικονομική και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ωστόσο, διατύπωσε μια σειρά από σημεία παρέμβασης εκ μέρους του υπουργείου, μεταξύ των οποίων και το θέμα του εκλογικού συστήματος.
Στην αναφορά του υπουργού Εσωτερικών στο ζήτημα της απλής αναλογικής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντέδρασε και αποχώρησε.
Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί, τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης και είπε πως πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και κάλεσε τους αιρετούς να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις.
Αναφορικά με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τόνισε πως σχεδιάζεται και προωθείται σταδιακά η υποκατάσταση των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ