Tο κράτος δίνει εγγύηση ότι σε καμιά περίπτωση η σύνταξη που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι μικρότερη σε πραγματικούς όρους από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο μοντέλο που εισαγάγει το νέο ασφαλιστικό για την επικουρική σύνταξη και αφορά τους νέους ασφαλισμένους και προαιρετικά τους κάτω των 35 ετών.
Μιλώντας στην ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση είπε ότι έχει ήδη αναρτηθεί για δημόσιο διάλογο και θα μπει στην πορεία στην κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όπως τόνισε δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί – κουμπαράδες όπου μπαίνουν μέσα τα χρήματα και με κάποιες προτιμήσεις του ίδιου του ασφαλισμένου τα διαχειρίζονται οι ειδικοί του ταμείου το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί. Εξήγησε ότι η σύνταξη που πρόκειται να τους καταβληθεί, μετά από 30-40 χρόνια, θα είναι βασισμένη στις εισφορές που έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
Για τον λόγο της αλλαγής στις επικουρικές ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Αυτή τη στιγμή των σύστημα και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων είναι το λεγόμενο διανεμητικό, δηλαδή οι νυν εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Σε μια χώρα όπου έχουμε αυτή την ταχεία δημογραφική γήρανση την οποία παρατηρούμε και η οποία πρόκειται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες, είναι λογικό ότι αν μείνουμε σε αυτό το σύστημα είναι σα να ζητάμε από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν υπερβολικά περισσότερα διαρκώς από τον μισθό τους».
«Αυτό το σύστημα πέρα από το ότι είναι λιγότερο ευάλωτο στον δημογραφικό κίνδυνο έχει κι άλλα πλεονεκτήματα για παράδειγμα με την αποταμίευση που δημιουργείται δημιουργούνται πόροι για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που αναφέρει ότι όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το σύστημα έχει αποτύχει ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «ουδέν ψευδέστερον καθώς αυτά τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα υπάρχουν και λειτουργούν πολύ καλά σε πάρα πολλές αναπτυγμένες χώρες εδώ και πολλά χρόνια και θα τολμούσα να πω και σε αναπτυσσόμενες χώρες». «Τα παραδείγματα που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν κατηγορίες χωρών που έκαναν δομικά σφάλματα που κοιτάζουμε να αποφύγουμε» υπογράμμισε.
Έκανε μεταξύ άλλων λόγο για χώρες στην Αν. Ευρώπη, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, «όπου εκεί έγινε όλο το σύστημα κεφαλαιοποιητικό, κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε».
«Αν δείτε και την πρότασή μας στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τρία κομμάτια σύνταξης: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη με βάση το σημερινό διανεμητικό σύστημα και την επικουρική που θα βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή δεν κάνουμε όλη τη σύνταξη κεφαλαιοποιητική. Το δεύτερο ήταν ότι εκεί ιδιωτικοποίησαν ολόκληρο το σύστημα κι άφησαν τον ασφαλισμένο να είναι σε απευθείας επαφή με τις εταιρείες που πρόσφεραν αυτά τα προγράμματα. Εδώ δεν γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δημιουργούμε και αυτό θα διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων».
Τόνισε ότι το κράτος δίνει εγγύηση ότι σε καμιά περίπτωση η σύνταξη που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι μικρότερη σε πραγματικούς όρους από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, η μη καταβολή των αναδρομικών σήμερα σε μερίδα πολιτών, οφείλεται σε μικρό τεχνικό πρόβλημα και επισήμανε ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Ιούλιο και ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ που θα διευκρινίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.