Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ματίνα Παγώνει για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, προειδοποιώντας ότι από τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα, εάν δεν χτιστεί τείχος ανοσίας.
«Τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί ελπίζαμε ότι οι εμβολιασμοί θα είχαν προχωρήσει πολύ. Ιδιαίτερα πολλοί νέοι εμβολιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα και ύστερα έπεσαν τα ποσοστά», τόνισε.
Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η μετάλλαξη Δέλτα «καραδοκεί» και η μεταδοτικότητά της είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
«Μέχρι τέλη Αυγούστου αυτό το τείχος ανοσίας, που πρέπει να είναι άνω του 80%, μπορούμε να το πετύχουμε εάν τρέξουμε τους εμβολιασμούς. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει επιθετικότητα 50 έως 70% αύξηση, που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις ΜΕΘ. Είναι ότι χειρότερο μπορεί αν συμβεί. Το μήνυμα είναι ένα: πριν φύγουμε για διακοπές θα πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε».
«Θα είμαστε προετοιμασμένοι για Οκτώβρη, γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν και ο καιρός είναι εναντίον μας κι εμείς θα πρέπει να έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας. Το σύστημα υγείας είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξει. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό και τις μεταλλάξεις του. Το θέμα είναι γίνει και η δεύτερη δόση, για να μιλάμε για πλήρη κάλυψη. Ξέρετε πόσοι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί σήμερα που έφευγαν με τα πλοία; Αν υπήρχαν συνεργεία, θα είχε εμβολιαστεί πολύς κόσμος. Θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορο εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις του ιού.», κατέληξε η κ. Παγώνη.