Αντιμέτωπη με την πρωτόγνωρη ορμή του 5ου πανδημικού κύματος βρίσκεται η Γηραιά ήπειρος, με τα κράτη που αποτελούν τις παραδοσιακές δυνάμεις της Δύσης να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων, γεγονός που αναγκάζει τις κυβερνήσεις τους να πάρουν νέα μέτρα σφίγγοντας περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους.
Ο στόχος των αυστηρότερων μέτρων που περιορίζουν την συμμετοχή των ανεμβολίαστων ατόμων σε δραστηριότητες όπου μπορεί να συμβεί η διασπορά του κορονοϊού έχει διπλό στόχο. Αφενός να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη μέσα από την άσκηση περαιτέρω πίεσης και αφετέρου να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι από το να γίνουν άθελα τους κρίκοι στις αλυσίδες μετάδοσης της διασποράς της covid, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο για νοσηλεία και στη ΜΕΘ, με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της 3ης και της 4ης ΥΠΕ να κυμαίνεται ανάμεσα στο 90%-95%.
Ένα 24ωρο μετά την πρώτη εφαρμογή των νέων μέτρων προς αυτόν τον σκοπό στην πατρίδα μας είναι ενδιαφέρον να δούμε σε μια ανασκόπηση τι εφαρμόζουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς στην μάχη για την αναχαίτιση των πανδημικών κυμάτων κάθε κράτος μαθαίνει από τα σωστά αλλά και τα λάθη των άλλων.
Το Ισραήλ, η χώρα «πρότυπο» που ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους ακόμα και από τον κορονοϊό- επεκτείνει την χορήγηση της 3ης δόσης και στα παιδιά ηλικίας 12 ετών κι άνω, σε μια κίνηση ενίσχυσης του τείχους ανοσίας, που δέχεται αρκετές επικρίσεις από ειδικούς ως κίνηση με... δόση υπερβολής. Η χώρα πάντως είναι η μόνη στον κόσμο που έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην διενέργεια της 3ης δόσης στον ηλικιωμένο πληθυσμό, την ώρα που στην Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιαστεί με την 3η δόση μόλις το 16% των Βρετανών.
Η χώρα του Μπόρις Τζόνσον με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 66% καταγράφει πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η κυβέρνηση επαναφέρει ως μέτρο την χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και στα ΜΜΜ, ωστόσο οι μαρτυρίες από Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους που ζουν στο Λονδίνο φανερώνουν πως λιγότερο από το 50% των επιβατών που χρησιμοποιούν το μετρό για την μετακίνηση τους φορούν μάσκα στο εσωτερικό των συρμών. Μέτρα υπάρχουν στην Μεγάλη Βρετανία αλλά καθώς φαίνεται δεν εφαρμόζονται με τους περισσότερους Άγγλους να έχουν ξεχάσει εδώ και πολλούς μήνες τη χρήση της μάσκας.
Η κραταιά υπερδύναμη της ΕΕ, η Γερμανία, μαζί με τη γειτονική της Αυστρία, μετά το ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψαν αμφότερες, υιοθετούν από την προσεχή Δευτέρα το ίδιο μείγμα μέτρων σχεδόν με την Ελλάδα, δηλαδή καθιερώνουν επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή υποχρεωτικό rapid τεστ για να μπει κανείς σε όλους τους χώρους πλην των σουπερμάρκετ, των φαρμακείων, του λιανεμπορίου και των ιερών ναών.
Η Γερμανία μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμόσει υποχρεωτικό εμβολιασμό ούτε στους υγειονομικούς αλλά ζητά υποχρεωτικό rapid τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία, δομές υγείας και μονάδες φροντίδας.
Στην Γαλλία ο Μακρόν επαναφέρει τη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει για τον περιορισμό της εισόδου των μη εμβολιασμένων ατόμων σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις βοήθησαν στο να διατηρηθούν χαμηλότερα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα.
Η Ισπανία αποτελεί μαζί με την Πορτογαλία αυτή την εποχή τις δύο χώρες παράδειγμα προς μίμηση όπου ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων αλλά τα πάρα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν δημιουργήσει ανθεκτικό τείχος ανοσίας που αντέχει στο σφυροκόπημα του 5ου κύματος και θωρακίζει την δημόσια υγεία.
Στην Ισπανία περισσότερο από το 88% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο με δύο δόσεις και 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουνε κάνει και την τρίτη δόση, ενώ η Πορτογαλία υπολείπεται ελάχιστα με τουλάχιστον 86% ποσοστό εμβολιασμού.
Λίγο πιο χαμηλά σε ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται η Δανία που εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Και η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι πρωτοπορεί στην Ευρώπη έχοντας καθιερώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας, ανεξαρτήτως επαγγελματικού τομέα, με όλα τα κόμματα, τις παρατάξεις ακόμα και τα επαγγελματικά συνδικάτα να στηρίζουν την απόφαση του Μάριο Ντράγκι ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ εκείνη η εφιαλτική εξέλιξη στο Μπέργκαμο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος που στιγμάτισε τη χώρα και έμεινε ως άσβεστη ανάμνηση στο μυαλό των Ιταλών .
Στην Ουγγαρία η μάσκα επιστρέφει ξανά στα μέσα μαζικής μεταφοράς ΜΜΜ ενώ δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και στην αντίθετη περίπτωση αν δηλαδή δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει να τους βγάζουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Και στην Κροατία ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μπροστά στην σαρωτική ορμή του 5ου πανδημικού κύματος ακόμα και χώρες σαν την Γερμανία που μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει πουθενά υποχρεωτικό εμβολιασμό αρχίζουν να το σκέφτονται επαναφέροντας αυτό το «χαρτί» στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ανάλογο ενδεχόμενο για το μέλλον άφησε και ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χωρίς να θέλει να κλείσει οριστικά αυτό το ζήτημα δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία και την Μαγνησία στενάζει με τις Εντατικές να έχουν 100% πληρότητα, τους διευθυντές των ΜΕΘ στο Παπανικολάου, το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ να προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να γίνουν νέες αναδιατάξεις χειρουργείων για να δημιουργηθούν νέες κλίνες και τον διευθυντή της ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκο Καπραβέλο να προβλέπει εκτροχιασμό της κατάστασης κι εκατόμβη νεκρών μετά τα μέσα Νοεμβρίου.