Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στις οικογένειες, τους εργασιακούς χώρους και όπου κινούνται και διασκεδάζουν οι νέοι έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι, αφού τα μέτρα περιορισμού της εισόδου στα μη εμβολιασμένα άτομα άργησαν να εφαρμοστούν όπως επισημαίνει ο καθηγητής μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.
Στις ηλικίες άνω των 12 ετών, έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα το 71,4% του πληθυσμού, ενώ κάτω των 12 ετών τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα, καθώς αναμένουμε προς το τέλος του χρόνου το πράσινο φως από τον ΕΜΑ για τη χορήγηση του εμβολίου, προσαρμοσμένο σε παιδική δόση.
Μέχρι τώρα διαθέτουν ανοσοποίηση μόνο όσα παιδιά την απέκτησαν με φυσική νόσηση. Την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη μεταξύ των κρουσμάτων ήταν 9.604 παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών που στην πλειονότητα τους περνούν τη λοίμωξη ασυμπτωματικά. Ωστόσο, τη μεταφέρουν στους οικείους τους καθώς διατηρούν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες στον ρινοφάρυγγά τους και αντιστοιχούν συνολικά στο 24% των κρουσμάτων στην επικράτεια, δηλαδή ένα στα τέσσερα κρούσματα αφορά παιδί.
Η… επέκταση της επιδημίας στα παιδιά, από το στέλεχος Δέλτα που κατά τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη είναι και πολύ πιο λοιμογόνο, εκτός από πολύ πιο μεταδοτικό, πέραν του ότι τα καθιστά φορείς του ιού στο 19,5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 ετών που παραμένει μη εμβολιασμένο αλλά και σε εκείνο το ποσοστό των ηλικιωμένων που εκτιμάται έως 8% - 9% που έχει μεν ολοκληρώσει το εμβολιασμό αλλά έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση και δεν προστατεύονται μέχρι να κάνουν τη 3η δόση, δημιουργεί κινδύνους και για τα ίδια.
Και αυτό γιατί καθώς εκτοξεύονται τα κρούσματα, αυξάνονται στατιστικά οι πιθανότητες βαριάς νόσησης σε παιδιά και έφηβους, ενώ ακόμα κι αν οι μικροί ασθενείς περάσουν τη λοίμωξη covid ήπια ή σχεδόν ασυμπτωματικά δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο των long covid συμπτωμάτων που στατιστικά «πλήττει» ένας στους πέντε ασθενείς. Από τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη κορονοϊού έξι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκής (μυοκαρδίτιδας), που τους προκάλεσε ο κορονοϊός, όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά από το νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού».
Η έκρηξη των κρουσμάτων και η ανοδική τροχιά στους θανάτους στις ημερήσιες καταγραφές του ΕΟΔΥ, μαζί με τις δυσοίωνες προβλέψεις των καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη πως θα δούμε ημερήσιες καταγραφές με πάνω από 10.000 κρούσματα και πως παραμονές Χριστουγέννων θα υπάρξουν μέρες με 120 νεκρούς από κορονοϊό, προκάλεσαν ομοβροντία παραινέσεων από τους επιστήμονες προς την κυβέρνηση να διευρύνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πέραν των υγειονομικών και σε άλλες ομάδες πληθυσμού «δείχνοντας» προς τους ηλικιωμένους.
Η γενναία κίνηση του Εμάνουελ Μακρόν να καθιερώσει τη 3η δόση ως υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών, αποτέλεσε το έναυσμα για τους ειδικούς να εκφράσουν ξανά με μεγαλύτερη έμφαση τα πιστεύω τους για τον υποχρεωτικό βασικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων στην πατρίδα μας, μια μεγάλη ηλικιακή ομάδα από την οποία το 20% ή σε απόλυτους αριθμούς 585.000 άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Το ενδεχόμενο διεύρυνσης του εμβολιασμού είτε προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στο μοτίβο της Γαλλίας, είτε ανά επαγγελματικές ομάδες, σαν την Ιταλία, (εκεί όπου ο Μάριο Ντράγκι καθιέρωσε το green pass για όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας) πέφτει ξανά στο τραπέζι με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να μην το αποκλείει - σε αντίθεση με ένα οριζόντιο lock down που είναι ξεκάθαρα εκτός ατζέντας.
Για να καμφθεί η ορμητικότητα του πανδημικού κύματος αναζητούνται μέτρα άλλου τύπου που θα επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς στις κινήσεις των ανεμβολίαστων - σαν ασπίδα προστασίας αλλά και σαν μέσο πίεσης για την αύξηση των εμβολιασμών, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν αύξηση 185% στη διενέργεια της πρώτης δόσης και άνω του 200% στη 3η δόση.
Τα μέτρα αποδίδουν αλλά οι απόλυτοι αριθμοί είναι μικροί, παρότι η τάση είναι ξεκάθαρα ενδεικτική: Από τους 7000 εμβολιασμούς την ημέρα, πριν λίγες εβδομάδες έχουμε ξεπεράσει τους 42.000 εμβολιασμούς και περισσότερο από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Παράλληλα, το μήνυμα που έρχεται από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι πως ο όρος «υποχρεωτικός εμβολιασμός» δεν είναι πλέον ταμπού, με τη Μ. Βρετανία να τον καθιερώνει για τους υγειονομικούς που εργάζονται στο NHS, το εθνικό σύστημα υγείας και τη Γερμανία να μην έχει υιοθετήσει ανάλογο μέτρο αλλά να το…σκέφτεται.