Την εκτίμηση ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι έτοιμο για χορήγηση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν τα Χριστούγεννα, εξέφρασε ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας δοκιμών εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντριου Πόλαρντ.
Ειδικότερα, ο Πόλαντ μιλώντας στη βρετανική Επιτροπή Επιλογής Επιστήμης και Τεχνολογίας σημείωσε την «αισιοδοξία του» ότι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την ολοκλήρωση του τελικού σταδίου «πριν από το τέλος του έτους».
Σε ερώτηση για το εάν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, είπε: «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι εφικτό, αλλά απλώς δεν μπορώ να το ξέρω», ενώ συμπλήρωσε ότι «πλησιάζουμε, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».
Ενα αποτελεσματικό εμβόλιο θεωρείται σημείο καμπής στον πόλεμο κατά του κορονοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, έχει ακινητοποιήσει την παγκόσμια οικονομία και έχει ανατρέψει την ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Σημειώνεται ότι ενα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν έχει εγκριθεί ακόμη, οπότε θα πρέπει να περάσει από τους σχετικούς ρυθμιστικούς φορείς και να παρθούν πολιτικές αποφάσεις για τη χορήγησή του.
«Αν βάλω τα ροζ γυαλιά μου, θα εξέφραζα την ελπίδα ότι θα έχουμε προσωρινά θετικά στοιχεία τόσο από την Οξφόρδη, όσο και από την Pfizer/BioNTech στις αρχές του Δεκεμβρίου, και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα λανσαρίσματος προς το τέλος του έτους», δήλωσε στους βρετανούς βουλευτές η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για το εμβόλιο.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει η προοπτική εμβολίου για τον πρώτο τρίμηνο του 2021.
Οταν ερωτήθηκε τι σημαίνει επιτυχία, ο Αντριου Πόλαρντ απάντησε: «Θεωρώ ότι το καλό είναι να έχουμε εμβόλια σημαντικής αποτελεσματικότητας - άρα, εννοώ, αυτό είναι 50, 60, 70, 80 τοις εκατό, όποιο και να είναι το ποσοστό, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα».
«Σημαίνει, από την πλευρά του συστήματος υγείας, ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι με Covid που θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο θα έχουν τις εγχειρήσεις και την χημειοθεραπεία τους - είναι το απόλυτο σημείο καμπής αν επιτύχουμε αυτά τα νούμερα αποτελεσματικότητας». Ομως, ο Αντριου Πόλαρντ, ένα από τους κορυφαίους ανοσολόγους στον κόσμο, προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν ο κόσμος να μην επιστρέψει αμέσως στην κανονικότητα.
«...το λανσάρισμα εμβολίων παίρνει χρόνο. Δεν θα είναι διαθέσιμα για όλους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπους που θα προσβάλλονται από τον ιό, γιατί απλώς είναι μεγάλης μεταδοτικότητας»
Αυτή τη στιγμή δύο εμβόλια είναι στην «κούρσα» των κλινικών δοκιμών τελευταίου σταδίου: Αυτό της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και της BioNtech με τη Pfizer.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ