Πάνω από ένα εκατομμύριο οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ως τις 15 Μαΐου

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ως τις 15 Μαΐου

Δύο εβδομάδες, περίπου, μας χωρίζουν και από την επίσημη  έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου και τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι αρκετά ευοίωνα, δικαιολογώντας την συγκρατημένη αισιοδοξία των μελών του ΣΕΤΕ, όπως αυτή είχε εκφρασθεί μέσω του προέδρου του Γιάννη Ρέτσου πριν από ένα μήνα, περίπου.

Μετά από δύο τριήμερα, αυτό του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με τα μποτιλιαρίσματα να επανέρχονται στις εθνικές οδούς, με τις πληρότητες των ακτοπλοϊκών δρομολογίων να υπολείπονται κατά 20% σε σχέση με το 2019 και τις πληρότητες ξενοδοχείων και άλλων καταλυμμάτων σε δημοφιλείς προορισμούς να υπερβαίνουν το 85% και να φθάνουν ακόμη και στο 100%, ένα άλλο στοιχείο έρχεται να τονώσει την αισιοδοξία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου οι κρατήσεις τουριστών σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις υπερβαίνουν το ένα εκατομύριο θέσεις.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Recovery Tracker, σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα (25 Απριλίου έως 1 Μαΐου), τις πρώτες επτά ημέρες του Μαΐου καταγράφεται αύξηση ως προς τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων σε ποσοστό 27,9%, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου σημειώνεται περαιτέρω άνοδος συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη κατά 1,8%.

Μεγάλο το τουριστικό κύμα από Βρετανία και Γερμανία

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης, τα πρωτεία κατέχουν Βρετανοί με 270.000 θέσεις και Γερμανοί με 230.000 θέσεις, ενώ ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως από τη Βρετανία η αεροπορική εταιρεία easyJet ανακοίνωσε νέα δρομολόγια με προορισμό την Κεφαλονιά, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά. Ακόμη, ενίσχυσε την προσφορά θέσεων με νες πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια όπως το Γκάτγουικ, το Λούτον, το Μπρίστολ και το Μάντσεστερ προς τρεις ακόμη δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο. 

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Αθήνα πρωταγωνιστεί ως προορισμός, με περισσότερους από 360 χιλιάδες ταξιδιώτες να αναμένεται να προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακόμη, αυξημένη τουριστική κίνηση αναμένεται να καταγραφεί και στα αεροδρόμια Ηρακλείου Κρήτης και Ρόδου, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα.