Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Rex Tillerson θα επισκεφτεί το Κουβέιτ την Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσει για τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης με το Κατάρ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ανακοίνωσαν ότι διατηρούν το εμπάργκο εναντίον του Κατάρ την "αρνητική απάντηση" που έδωσε το εμιράτο στον κατάλογο με τα αιτήματά τους προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στον Κόλπο.
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί έντονα για την συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ του Κατάρ και των αραβικών χωρών, καθώς η κατάσταση αυτή, μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Η αμερικανική διπλωματία υπογραμμίζει τον μεγάλο βαθμό της ανησυχίας της για τις αρνητικές εξελίξεις μεταξύ σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στην ευρύτερη μεσανατολική περιοχή, ενώ το Κουβέιτ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό διπλωματικό ρόλο.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις εξαγωγικές δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει το Κατάρ, το οποίο και κατηγορούν για υποστήριξη της τρομοκρατίας, αλλά και για το πλαίσιο σχέσεων συνεργασίας με το Ιράν.
Το εμιράτο από την πλευρά του, απορρίπτει τις κατηγορίες και καταλογίζει “ξεκάθαρη επιθετικότητα” στις τέσσερις αραβικές χώρες.
“Ανησυχούμε πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Κατάρ και των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)” δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χίθερ Νιούριτ. “Η ανησυχία μας μεγαλώνει, καθώς η διαμάχη παραμένει στάσιμη σε αυτή την χρονική στιγμή. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή, μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή ακόμη για μήνες. Μπορεί επίσης, η ένταση να κλιμακωθεί,” τόνισε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ συζήτησε τηλεφωνικά την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών αλλά “και την σπουδαιότητα που έχει η αποκλιμάκωση της έντασης” με τον Ατίγια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι δύο αξιωματούχοι “επιβεβαίωσαν το στρατηγικό πλαίσιο της συνεργασίας” ΗΠΑ-Κατάρ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΑΜ έδωσε έμφαση στην σημασία της συνεισφοράς του Κατάρ, στην διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε αμυντική συμφωνία οικονομικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ριάντ, τον Μάιο.
Το πολλαπλό “ρήγμα” στις σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των υπόλοιπων αραβικών χωρών προκλήθηκε λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με Άραβες ηγέτες στην σαουδαραβική πρωτεύουσα, από τους οποίους είχε ζητήσει ενότητα κατά του Ιράν και των σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών ομάδων.
Ο Trump σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του, με ηγέτες των αραβικών χωρών επεσήμανε “την σημασία τερματισμού της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και της αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.”
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ