Από τη 1η Ιανουαρίου έως και τη 15η Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 2013 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 42 κράτη ενώ υπάρχει ένα ακόμα ύποπτο περιστατικό προς διερεύνηση.
Επίσης, πάντοτε σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έχει καταγραφεί και ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της νόσου στη διάρκεια του τωρινού ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, που ξεκίνησε να καταγράφεται από την άνοιξη του τρέχοντος χρόνου. Μόνο τη 17η Ιουνίου καταγράφηκαν (επιβεβαιωμένα μαζί με ύποπτα) 153 επιπλέον περιστατικά, ενώ τη 16η Ιουνίου ο αντίστοιχος αριθμός, που προστέθηκε στον συνολικό απολογισμό ήταν 137 περιστατικά διεθνώς.
Σε αυτή την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων τα κρούσματα κατανέμονται στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη την Ανατολική Μεσόγειο και τον Δυτικό Ειρηνικό. Αρχικά στα πρώτα κρούσματα διαπιστώθηκε πως τα άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων είχαν σχέση με ιστορικό ταξιδιού στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή τη Λατινική Αμερική, δηλαδή σε περιοχές του πλανήτη όπου ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν ήταν - ούτε υπήρξε ποτέ - ενδημικός.
Στη συνέχεια, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη καθώς τα μεταγενέστερα κρούσματα δεν είχαν πλέον σχέση με ιστορικό ταξιδιού και όταν υπήρχε κάποια μετακίνηση του ασθενούς αυτή ήταν τοπική - εντός των συνόρων της πατρίδας του και μάλιστα εντός συγκεκριμένων περιφερειών.
Η επιβεβαίωση έστω κι ενός κρούσματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε μια χώρα θεωρείται «έξαρση» στην παρούσα φάση και η μη αναμενόμενη εμφάνιση της νόσου σε χώρες που ο ιός δεν ήταν ποτέ ενδημικός υποδηλώνει ότι υπήρχε για κάποιο διάστημα σιωπηλή μετάδοση, η οποία μάλιστα συνέβαινε «κάτω από το ραντάρ» για αρκετά μεγάλο χρονικό διάσημα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, ο κίνδυνος για την κοινότητα διεθνώς από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέτριος καθώς τα κρούσματα αυξάνονται μεν αλλά χωρίς τις εκθετικές αυξήσεις που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιπλέον, οι νοσήσεις είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες και μέχρι στιγμής η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή καθώς έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε περίπου 2.300 περιστατικά. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τη διάγνωση λαμβάνουν φάρμακα και μένουν στο σπίτι τους χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Ήδη η Κομισιόν έχει προβεί σε συμφωνία με τη δανέζικη εταιρία Bavarian Nordic για σχεδόν 110.000 εμβόλια 3ης γενιάς για την ευλογιά, που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη off label (εκτός ένδειξης) και για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το εμβόλιο της Bavarian Nordic έχει ήδη λάβει έγκριση ώστε να χρησιμοποιείται και για τους δύο συγγενικούς ιούς. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση επέκτασης έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Τα εμβόλια που θα παραληφθούν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν θα διανεμηθούν πρωτίστως στις χώρες που έχουν τα περισσότερα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς χρησιμοποιούνται και για την προστασία των ίδιων των ασθενών εφόσον χορηγηθούν τις πρώτες 4 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά και στις στενές επαφές των ασθενών και τους υγειονομικούς που περιθάλπουν τους ασθενείς και τους εργαστηριακούς που χειρίζονται τα δείγματα αυτών των ασθενών για αναλύσεις.
Οι χώρες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι πέραν του Ην. Βασιλείου, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο.