Είχαν γίνει συντονισμένες προσπάθειες καθαρισμού της περιοχής το Μάιο και ευτυχώς με την έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε στους δήμους έγινε η αποκομιδή και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, στο μεγαλύτερο μέρος της, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισημαίνοντας πως «αν δεν είχε γίνει αυτός ο καθαρισμός, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή.»
Όπως εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ η φωτιά ξέσπασε σε σημείο δίπλα ακριβώς στις κατοικίες, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είχε γίνει «Μάτι», ωστόσο, όπως εξήγησε, πέρασε από δέντρο σε δέντρο στην κορυφή, δεν ήταν έρπουσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
«Αν δεν είχε γίνει ο καθαρισμός, θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή, σίγουρα σε κατοικίες και οχήματα και ενδεχομένως και σε ανθρώπους. Ευτυχώς, λοιπόν, που έγινε έγκαιρα ο συντονισμός μεταξύ πολιτικής προστασίας και αυτοδιοίκησης, για να μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε χθες. Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δείχνει την πορεία της φωτιάς και όλο το κομμάτι που έχει καθαριστεί. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφισβήτηση ως προς τον καθαρισμό της περιοχής. Αν δεν είχε γίνει αυτός ο καθαρισμός, θα είχε γίνει καταστροφή», επεσήμανε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «εδώ και δεκαετίες δεν είχε γίνει καθαρισμός των δασών. Μόνο φέτος, έχουμε δώσει 16,9 εκατ. ευρώ για τις δράσεις πυροπροστασίας των δήμων, 1,5 εκατ. ευρώ για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, όπως του Υμηττού και της Πάρνηθας, 3 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης στα 18 σημεία της Αττικής και άλλα 1,5 εκατ. ευρώ που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα». «Μιλάμε για έργα δεκαετιών που δεν έχουν γίνει και θα γίνουν τώρα», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Πρωτοφανής σε διάρκεια θα είναι ο καύσωνας
«Ο επερχόμενος καύσωνας θα είναι πρωτοφανής σε διάρκεια», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν και σημείωσε ότι από πλευράς πολιτείας οι προσπάθειες επικεντρώνονται τόσο στην προστασία της ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ανάγκη, όσο και στην αποτροπή πυρκαγιών.
«Το ένα είναι αυτό της πολιτικής προστασίας, που σχετίζεται με τις πυρκαγιές και όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Και το άλλο είναι οι κοινωνικές δομές, δηλαδή να θέσουν σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς που έχουν, προκειμένου να προσφέρουν δροσερούς και σκιερούς χώρους σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα ή σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό ή ανεμιστήρες. Και επίσης, να γίνει μια αναδιάρθρωση του ωραρίου των υπαλλήλων που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να προστατευτούν από αυτό το παρατεταμένο κύμα καύσωνα», ανέφερε.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία κάθε ευάλωτος πολίτης να μιλήσει -σήμερα κιόλας- με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου όπου κατοικεί, για να γνωρίζουν και οι άνθρωποι των δήμων ότι μπορεί να χρειάζεται κάποιος συνάνθρωπός μας βοήθεια. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές που μπορούν να κινητοποιηθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.