Τα new skills, οι ψηφιακές δεξιότητες, η εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, οι digital nomads έχουν επηρεάσει την σύγχρονη μορφή της αγοράς εργασίας, αλλάζοντας το τοπίο και μακροπρόθεσμα δείχνουν ότι θα δημιουργήσουν νέες δομές, ακόμα και νέα επαγγελματικά αντικείμενα που θα διαμορφώσουν την εικόνα του μέλλοντος.
Σκοπός της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν ζωντανά ελάχιστα άτομα, αλλά και μέσω Zoom δεκάδες μέλη και στελέχη της ΟΝΝΕΔ, ήταν να γίνει μια αποτίμηση των τρόπων με τους οποίους η ψηφιακή επανάσταση επηρεάζει και μεταβάλλει τη σύγχρονη αγορά εργασίας.
Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του: «Θέλω να συγχαρώ την ΟΝΝΕΔ και τον πρόεδρο Παύλο Μαρινάκη για όλη την προσπάθεια που έχετε πραγματοποιήσει σε ένα τόσο απαιτητικό χρονικό διάστημα. Μέσα σε λίγο χρόνο άλλαξαν πολλά και είναι πολύ σημαντικό και πόσο μάλλον για έναν πολιτικό οργανισμό να αποδεικνύει τα αντανακλαστικά του, με προσαρμοστικότητα και ανταποκρισιμότητα στις δράσεις του.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγκαλιάστηκε από τους πολίτες γιατί δεν είναι κάτι αφηρημένο. Αυτή ήταν και η σύλληψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν σχεδιάζαμε το Υπουργείο ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Αυτό είναι το κλειδί. Η προετοιμασία. Αυτό που χρειαζόταν είναι να δημιουργήσουμε δικά μας εθνικά σχέδια και να προχωρήσουμε. Και το πετύχαμε γιατί συνδέσαμε την τεχνολογία με συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες. Καινοτομία ήταν που καταφέραμε να συνδέσουμε τα ψηφιακά με την επίλυση προβλημάτων.
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι μια σειρά από τεχνολογίες που από κοινού θα αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα για να συμβαδίσει με τους γρήγορους ρυθμούς της νέας πραγματικότητας πρέπει να κλείσει εκκρεμότητες με το χθες για να μην χάσει το επόμενο τρένο.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Η απώλεια της εργασίας στις γενιές της κρίσης συνδέθηκε μόνο με αμιγείς οικονομικές παραμέτρους. Είχε να κάνει προφανώς με αυτό αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε τα επαγγέλματα και τις θέσεις εργασίας που αλλάζουν και αφήνονται πίσω από το χρόνο και την εξέλιξη. Τι είδους δεξιότητες θέλουμε; Ποιες δεξιότητες είναι βιώσιμες; Στη γενιά των γονιών μου το αφήγημα ήταν «Να πάρεις ένα πτυχίο», στη δική μου γενιά «Να κάνεις και ένα μεταπτυχιακό» στη γενιά των παιδιών μου το αφήγημα είναι ο διαρκής εμπλουτισμός γνώσεων. Ένα παιδί που μεγαλώνει σήμερα, βγαίνοντας στην αγορά εργασίας θα αλλάξει πολλές φορές καριέρα και θα επανεκπαιδευτεί πολλές φορές. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος είναι οι διαρκείς».
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παρουσία του στην Πολιτική Ακαδημία και δήλωσε: «Η παρουσία του Υπουργού στη σημερινή Πολιτική Ακαδημία συνδυάζει δύο πράγματα: πρώτον έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί, έχει διακριθεί από την εργασία του και τώρα από μια θέση ευθύνης δουλεύει καθημερινά και κρίνεται από το έργο του. Δεύτερον ότι όλα όσα έχει χειριστεί, πέρα από τις μεγάλες τομές που έχουν εξ’ αιτίας του πραγματοποιηθεί έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και κυρίως με την καθημερινότητα των νέων. Η Ελλάδα καθημερινά αλλάζει σε όλα τα επίπεδα, η οικονομία βελτιώνεται, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και το ψηφιακό κράτος χάρη στις πρωτοβουλίες και τη δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει λύσει εκατοντάδες προβλήματα των πολιτών και έχει βελτιώσει την επαφή τους με τον κρατικό μηχανισμό. Η ψηφιακή επανάσταση τώρα θέτει τις βάσεις για να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο στην αγορά εργασίας. Ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τα παραδοσιακά επαγγέλματα, θα ανοίγει νέους δρόμους στους επαγγελματίες, θα διευκολύνει την έρευνα και την διασύνδεση μεταξύ αντικειμένων. Θα δημιουργήσει τις υποδομές και το χώρο για την ανάπτυξη καινούριων δεξιοτήτων και εργασιακών μεθόδων που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα για την νέα γενιά».
Στην Πολιτική Ακαδημία, την οποία συντόνισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σοφία Κρητικού, συμμετείχαν δια ζώσης ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σιαδήμας, ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Αναστασόπουλος, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Αττικής Απόστολος Γούτας, η Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά, ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Βασίλης Γακόπουλος, ο Γραμματέας Οργανωτικού Ορφέας Γεωργίου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Κωνσταντίνα Κόλλια, ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Δημήτρης Γκουλής, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΝΝΕΔ ΝίκοςΠαπουτσής, ο Διευθυντής Συντονισμού του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Καψιώχας, η Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη, ο Υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Μάγγελ, η Υπεύθυνη Εθελοντισμού Χριστίνα Γιασκουλίδη, η πρόεδρος της Ν.Ε. Βόρειας Αττικής Κατερίνα Ακριτίδη και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ Φώτης Λαγός