Στα τελευταία στοιχεία της Όμικρον και στους τρόπους διαχείρισής της αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη Όμικρον και ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα συμπεράσματα.
Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά ενώ τόνισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή, προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της Όμικρον.
Επισήμανε ακόμη τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού τείχους ανοσίας.
Σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε 6+1 μήνες εν αντιθέσει με τους 6+3 μήνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη για επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού με την τρίτη δόση, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. «Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας που διαθέτουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα, όπως τα τεστ PCR» ο πρωθυπουργός απάντησε πως «αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως η απάντηση του Πρωθυπουργού αφορά στο ερώτημα της δημοσιογράφου για τα PCR τεστ και την ενδεχόμενη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας. Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό.