Με στοιχεία για τις ΜΕΘ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Ενώ τόνισε πως στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα.
«Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει κατάθεση συγκεκριμένης μελέτης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη», υπογράμμισε.
«Ακούω εσάς να λέτε ότι για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται εκτός ΜΕΘ είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επειδή πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα, αναφέρομαι. 16 Ιανουαρίου, 78 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι και περιμένουν. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση γι'αυτό; Πείτε μου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον Π. Πολάκη. Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Ναι. Ευθύνη έχει όποιος κυβερνά».
«Σωστά κ. Πολάκη. Αυτό είναι στις 16/1/2017 οπότε εσείς ήσασταν υπεύθυνος για τις ΜΕΘ και 78 άνθρωποι ήταν εκτός ΜΕΘ», σχολίασε ο Θ. Πλεύρης.
Σημείωσε επίσης, ότι μελέτες υπήρχαν και το διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αυτή της 27ης Οκτωβρίου 2016, για την πανδημία της Η1Ν1, με 196 θανάτους σε 434 κρούσματα που νοσηλεύονταν και με τη διαπίστωση ότι οι διασωληνωμένοι που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικά λιγότερα αποτελέσματα. Είχαν 16,9 περισσότερες πιθανότητες (να χάσουν τη ζωή τους) διαπίστωνε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για το 2015-16, ενώ η ίδια μελέτη για το διάστημα 2016-17, χωρίς πανδημία κόβιντ, αλλά με γρίπη, και με υπουργούς Ξανθό και Πολάκη, οι διασωληνωμένοι με σοβαρή γρίπη, εν αναμονή για κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικότερα φτωχότερα αποτελέσματα, είπε ο κ. Πλεύρης.
Ξαφνικά, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι αναμονές για κλίνες ΜΕΘ έγιναν στην περίοδο κόβιντ είπε ο υπουργός Υγείας που επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε 550 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες λειτουργούσαν οι 438, για μεγάλο διάστημα, διότι καθυστέρησε να τις στελεχώσει.
Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι οι διαφορές των αστικών από τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν προέκυψε επί κόβιντ, ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιες νοσοκομειακές λοιμώξεις από την ΕΕ. «Αυτές τις παθογένειες του συστήματος, εάν δεν τις παραδεχθούμε, δεν θα τις αντιμετωπίσουμε ποτέ», τόνισε ο κ. Πλεύρης θυμίζοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα
Επίσης, σημείωσε πως 119.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού, και άλλοι 20.000 έχουν αιτηθεί κατ' οίκον εμβολιασμό από τους 580 χιλιάδες, υπογραμμίζοντας πως πετυχαίνει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού καθώς συνολικά 140.000 σπεύδουν να εμβολιαστούν.
Ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως οι εμβολιασμοί έχουν ανέβει πάνω από 10 μονάδες με το μέτρο της υποχρεωτικότητας. «Έχουμε ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τόνισε.