«Το σύστημα είναι αρκετά ασφαλές και χάρη στην ιχνηλάτηση βρίσκουμε με σχετική ευκολία τα περιστατικά, όταν έχουν καταγγελθεί» σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχετικά με το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εντοπιστεί και τους φόβους για νέες περιπτώσεις.
Πιο αναλυτικά μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «όταν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι όμως περιορισμένες στην έκταση της ποσότητας». Μάλιστα, υπογράμμισε πως δόθηκε εντολή από την ηγεσία του υπουργείου να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις «ειδικά αυτές μετά την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».
Η σημασία των ασφαλιστικών δικλείδων
Αναφερόμενος στην περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας, είπε πως «την ψάξαμε και δεν είναι η έκταση η οποία πήγε να δοθεί. Πράγματι έχουμε 31.000 δόσεις πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις».
Οπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, από την έρευνα που έγινε, προέκυψε λόγω των τριών γειτονικών εμβολιαστικών κέντρων. «Οταν, όμως, είδαμε ότι υπάρχει ένα σύστημα να πηγαίνουν στον Παλαμά, έγινε αυτή η έρευνα», σημείωσε, εξηγώντας πως «αυτές είναι ασφαλιστικές δικλείδες. Και μέσα από αυτές βλέπουμε ότι εκεί που υπήρχε μεγάλη έκταση, ο τελικός αριθμός είναι μονοψήφιος ή διψήφιος οριακά, ή κάποιες δεκάδες».
«Δημιουργούμε μια αυστηροποίηση του πλαισίου»
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία για τον κόσμο που έχει δηλώσει ότι έχει νοσήσει χωρίς να έχει κάνει μοριακό έλεγχο έχοντας πάρει το εξάμηνο της παράτασης: «Είναι πάρα πολύ δύσκολος ο έλεγχος. Τι είπαμε να κάνουμε; Να κάνουμε ελέγχους παντού για να δούμε τι έχει συμβεί. Δημιουργούμε μια αυστηροποίηση του πλαισίου. Και προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις περιπτώσεις».
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι λόγω της έκτασης του φαινομένου δεν θα έχουμε νέα περιστατικά «γιατί πια γνωρίζουν ότι είμαστε οχυρωμένοι σε αυτά τα φαινόμενα».
Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα και αν θα ξεκινήσουν και πάλι οι έλεγχοι, είπε πως «σίγουρα υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός με σκοπό την απόλυτη τήρηση των μέτρων», με προτεραιότητα της κυβέρνησης να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.
Ερωτηθείς για τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια πειθαρχική ποινή και είναι η απόλυση, «η οποία δεν γίνεται αμέσως και πρώτα μπαίνει σε διαθεσιμότητα. Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις και υπάρχουν διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα», αναφέροντας πως «προσθέσαμε το διοικητικό πρόστιμο, είναι ένα εξαντλητικό πλαίσιο ποινών».