Ποιες παρεμβάσεις προβλέπει το Σχέδιο Δράσης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπει το Σχέδιο Δράσης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας

Το Σχέδιο Δράσης για τη Βιομηχανία με 43 παρεμβάσεις (εθνικές πρωτοβουλίες, εμβληματικά έργα, προγράμματα και δράσεις), συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ, παρουσιάστηκε στην 4η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη των εμπλεκόμενων Υπουργείων και των κοινωνικών φορέων.

 Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη χθες, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, και ο οποίος ανέφερε: «η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος όλων. Η Εθνική Στρατηγική θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της βιομηχανίας, αλλά και εμβληματικά έργα και εθνικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, οι οποίοι είναι αφ' ενός ποιοτικοί και αφ' ετέρου ποσοτικοί και μετρήσιμοι, που αφορούν στην αύξηση της συνδρομής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έως 13% εντός πενταετίας και έως 15% έως το 2030, έναντι 10,7% που είναι σήμερα, και στην αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ έως 15% εντός πενταετίας, έναντι του ισχύοντος 9,2%, καθώς και στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης έως 12% το 2027, έναντι υφιστάμενου 8,2%.

«Προσηλωμένοι στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, αναπτύξαμε το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, τηρώντας την υπόσχεση μας να μην είναι ένα κείμενο διακηρύξεων, αλλά ένα κείμενο με όραμα αλλά και ουσιαστικές, εφαρμόσιμες δράσεις και μεταρρυθμίσεις, που εξήχθησαν από σοβαρή μελέτη και ανάγνωση των αναγκών του παρόντος και του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της συνέργειας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα τόσο για την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής όσο και για την περαιτέρω υλοποίησή της.

Το Σχέδιο Δράσης, εκτός από οδηγός για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, θα λειτουργήσει και ως εργαλείο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται, όσον αφορά στην βιομηχανία, σε παραπάνω από 3.5 δις για την επόμενη πενταετία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του Αναπτυξιακού Νόμου και του νέου ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2021-2027. Μάλιστα εκτιμάται, πως η σημαντική κρατική ενίσχυση θα μοχλεύσει ισόποσες τουλάχιστον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά το οικονομικό αποτύπωμα της Εθνικής Στρατηγικής.

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «οι κρίσεις φέρνουν μια διαφορετική θεώρηση αναφορικά με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και βιομηχανία, η οποία δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις, αλλά κάθε πρόκληση δημιουργεί και ευκαιρίες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, ώστε η Ελλάδα να βγει κερδισμένη. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται από εδώ και πέρα στοχευμένη εργασία και συνένωση δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα Βιομηχανίας Θέμιδα Ευτυχίδου για την ταχεία ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης, πολύπλευρης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας και ενός Σχεδίου Δράσης που μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά την ελληνική βιομηχανία.

Με την σειρά της, η κυρία Ευτυχίδου, δήλωσε πως η εκπόνηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας και ιδίως του Σχεδίου Δράσης - της μετουσίωσης της Στρατηγικής - ήταν μια δύσκολη εξίσωση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «έπρεπε να συγκεράσουμε τις ανάγκες, το όραμα, τον ρεαλισμό και τις συνεχείς κρίσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Μία βιομηχανία που παρά τις δυσκολίες έχει σταθεί στα πόδια της, αναδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, την οποία κι εμείς ως Κυβέρνηση οφείλουμε να ενισχύσουμε ώστε να αναδείξουμε την Ελληνική βιομηχανία».

Συνέχισε, δηλώνοντας πως «η βιομηχανία δεν υφίσταται αφ' εαυτής, μόνο μέσω των αναπτυξιακών πολιτικών. Είναι ένα σύνολο παραγόντων και αναγκών: από το ανθρώπινο δυναμικό που έχει ανάγκη συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης, την ανάγκη για συνεχή προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση φυσικά της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τις δομημένες πολιτικές εργασιακών σχέσεων, και την ανάγκη για σταθερή οικονομική πολιτική. Για την επίτευξη επομένως των στόχων μας είναι απαραίτητο, όλα τα Υπουργεία από κοινού, να δουλέψουμε μαζί με όραμα, για να μπορέσουμε να πάμε τη βιομηχανία μας πολλά βήματα μπροστά έως το 2030». Κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνοντας πως η επιτυχία του έργου εδράζεται στο διϋπουργικό του πρόσημο.

Τέλος, τόσο ο Υπουργός όσο και η κυρία Ευτυχίδου, ευχαρίστησαν την DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και την ανάδοχο εταιρεία PwC για την συνδρομή τους και την αγαστή συνεργασία.