Λίγα 24ωρα πριν από τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση σε αρκετές περιοχές της χώρας, με την ανησυχία των ειδικών να επικεντρώνεται -μετά τη Θεσσαλονίκη-στην Ημαθία και την Πιερία, όπου οι Αρχές της τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβαν την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού.
Με την ηπειρωτική Ελλάδα από την Λάρισα και βορειότερα να εμφανίζεται κατακόκκινη στον επιδημιολογικό χάρτη, χρώμα που αντιστοιχεί στο επίπεδο 4 (του αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου) με όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες να καταγράφουν αύξηση και τους εμβολιασμούς να έχουν σχεδόν σταματήσει, ο μπλε χάρτης της εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζεται άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιδημιολογική επιδείνωση της covid εντός των συνόρων.
Στον χάρτη της εμβολιαστικής κάλυψης η Ελλάδα χωρίζεται γεωγραφικά σε 4 από τις 5 διαθέσιμες κατηγορίες, στις οποίες η χρωματική διαβάθμιση σκουραίνει από την γαλανή απόχρωση (που αντιστοιχεί σε 25%-40% εμβολιαστική κάλυψη), στο σκούρο γαλανό (40%-55% εμβολιαστική κάλυψη) κι από εκεί στο βαθύ μπλε (55%-70% εμβολιαστική κάλυψη) και στο σκούρο μαύρο-μπλε (70%-100% εμβολιαστική κάλυψη). Το πρώτο χρώμα -πολύ ανοιχτό γαλανό- που αντιστοιχεί σε 0%-25% εμβολιαστική κάλυψη δεν απαντάται στην Επικράτεια.
Το επόμενο κύμα της πανδημίας αναμένεται να πλήξει τις περιοχές όπου έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 70% του πληθυσμού καθώς με τα δεδομένα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας αν δεν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού και πιθανώς να απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό-άνω του 85%. Ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος για τους Δήμους που έχει εμβολιαστεί ποσοστό του τοπικού πληθυσμού το οποίο κυμαίνεται από 40% έως και 55% ή και κάτω από 40%.
Η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Ημαθία είναι οι τρεις περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι» του επερχόμενου 5ου κύματος, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να αυξάνονται, τις ΜΕΘ covid των νοσοκομείων των συγκεκριμένων υγειονομικών περιφερειών να παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 90% και άλλο ένα «φαινόμενο των καιρών» να προβληματίζει τους ειδικούς καθώς στη βόρειο Ελλάδα πληθαίνουν τα περιστατικά όπου ασθενείς δεν δέχονται την διασωλήνωση ακόμα κι όταν η ζωή τους κινδυνεύει.
Οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία όμορων περιοχών και η συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια διασφαλίζει ότι θα βρεθούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ covid αν τα μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Θεσσαλονίκης φτάσουν στα όρια τους, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί καθώς οι εισαγωγές ασθενών καταγράφουν αύξηση κατά 5% έχοντας ξεπεράσει αριθμητικά τις 250 εισαγωγές την ημέρα.
Σε αντίθεση με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που όλοι χαρακτηρίζονται από ανοδική τάση, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούν αληθινή βουτιά, καθώς χθες 24η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν μόλις 344 εμβολιασμοί με 6.341.166 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις στην Επικράτεια.
Μόνο τα νησιά παρουσιάζουν πολύ ικανοποιητική εικόνα με την Κρήτη να έχει πρόσφατα βελτιωθεί παρότι είχε παραμείνει για καιρό με απογοητευτική εμβολιαστική κάλυψη, ενώ και η Θεσσαλία αποτελεί εστία προβληματισμού για τους ειδικούς. Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν κάποιους επιφυλακτικούς -από τις μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες που είναι και πιο ευπαθείς στη λοίμωξη covid- η Πολιτεία σε συνεργασία και με την Εκκλησία στέλνει περισσότερα κινητά συνεργεία να διεξάγουν εμβολιασμούς σε πλατείες έξω από τους ιερούς ναούς.
Πρόκειται για μια κίνηση με συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς στην βόρειο Ελλάδα εκτιμάται ότι την μεγαλύτερη συνεισφορά στην δημιουργία αρνητικού κλίματος για τον εμβολιασμό έχουν κάνει οι παραθρησκευτικές οργανώσεις και μεμονωμένοι ιερείς που δεν συντάσσονται με την επίσημη θέση της Εκκλησίας.